Hot polisanmält efter lyktdebatt

"Det finns gränser" säger samhällsbyggnadsdirektören Ethel Forsberg om det hot som riktats mot stadsarkitekten.

24 september 2015 14:55

Det var efter att Helagotland.se skrivit om att stadsarkitekten Christian Hegardt sagt nej till en viss typ av utomhusbelysning vid Östercentrum som en het debatt blossade upp i sociala medier. Debatten handlade om huruvida lamporna som fastighetsägaren Mats Alyhr satt upp var fina eller fula men framför allt om regionens och stadsarkitekten Christian Hegardts beslut i frågan. Samhällsbyggnadsdirektör Ethel Forsberg är mycket upprörd över de påhopp stadsarkitekten utsatts för i diskussionen.

– Det gör mig rädd att så många tycks anse att tillämpning av lagar ska vara godtycklig och att hot om repressalier mot tjänstemän framförs offentligt till applåder, säger Ethel Forsberg.

Ett av inläggen på en Facebooksida innehåller ett direkt hot om fysiskt våld, enligt regionen och det inlägget har polisanmälts.

– Vi försöker vara väldigt öppna och tycker att det är viktigt med debatt. Men det finns en gräns. Och det är alltid tråkigt när det blir personangrepp.

Region Gotland har öppnat för fortsatta diskussioner kring belysningen för att hitta en lösning. Detta möte var planerat till den här veckan men skjuts nu upp till nästa vecka.

– Jag tycker att det är tragiskt att en debatt inte kan föras på ett sådant sätt att enskilda personer inte blir hotade eller smutskastade, säger Mats Pettersson, redaktionschef på Helagotland.se. Han fortsätter:

– Att kritisera beslut måste få göras men det här är något ingen ska behöva utsättas för. Vi stödjer Christian Hegardt och Region Gotland i den här utredningen.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg