Det försämrade säkerhetspolitiska läget ligger bakom regeringens uppdrag till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att inspektera landets omkring 65 000 skyddsrum, varav runt 349 är belägna på Gotland.
Rummen finns överallt; i privata bostäder som villor och hyreshus, men också i offentliga byggnader som skolor och förskolor.
Många av dessa har inte varit inspekterade sedan slutet av 1990-talet, varför en översyn varit välbehövlig. Just nu återstår efterkontroller på tre skyddsrum innan Gotland är inventerat.
David Sandborg har som inspektör inventerat 42 av Gotlands skyddsrum.
I åtta år har han genomfört inspektioner och hittills har det, säger han, aldrig hänt att fastighetsägaren inte fått förelägganden om att utföra vissa åtgärder.
Det kan vara undermåliga tätningslister, gångjärn som måste smörjas eller verktyg som saknas.
– Vissa har borrat för kabelgenomföringar och många har inte ens haft vetskap om att de haft ett skyddsrum, säger han.
Vissa av åtgärderna bekostas av staten medan annat faller på fastighetsägaren.
Det är just fastighetsägaren som är ansvarig för att skyddsrummen är intakta. Dessa ska kunna iordningställas inom 48 timmar och då ha tillgång till vatten, värme, ventilation och toalettmöjligheter.
De 349 skyddsrummen – företrädesvis belägna i Visby, Fårösund och Slite – på Gotland har en sammanlagd yta på 23 357 kvadratmeter och kan ge plats åt drygt 33 600 personer.
Ju längre bort från de tänkta målen desto mindre risk, därför finns endast fåtalet skyddsrum på landsbygden.
Inventeringen av landets skyddsrum ingår i MSB:s regeringsuppdrag att se över befolkningsskyddet, vilket ska redovisas i mitten av december.
Förr fanns även skyddsmasker i lager vilka kunde delas ut i händelse av skarpt läge.
När dessa föll för åldersstrecket i sent 90-tal beslutades att inte tillverka nya. Även denna fråga ingår nu i myndighetens uppdrag att ta ställning till.
Skyddsrummen har samma funktion i dag som för 30 år sedan. De är konstruerade för att vistas i under tre dygn och dimensionerade för att klara de hot som skulle förekomma i ett krig.
De ska stå emot en tryckvåg, dock inte en direkt träff.
Sådana skyddsrum finns endast ett fåtal av i landet, vanligtvis insprängda i bergrum.
Sverige var unikt med att bygga skyddsrum för civilbefolkningen, inte bara för regering och militär.
Första vågen skyddsrum började byggas 1938, en andra våg skedde under 1950- och 60-talen.