Innerstadshus kan säljas till hyresgäster

Gotlandshem ska sälja flera av sina fastigheter, men i alla deras innerstadshus finns det redan bostadsrättsföreningar, vilket kan hindra Gotlandshem från att sälja på öppna marknaden.

Säljare. Mats Ågren, ordförande, och Elisabeth Kalkhäll, vd, planerar att sälja delar av Gotlandshems fastighetsbestånd. Deras mest attraktiva lägenheter ligger i innerstaden, där hyresgästerna redan har bildat bostadsrättsföreningar.

Säljare. Mats Ågren, ordförande, och Elisabeth Kalkhäll, vd, planerar att sälja delar av Gotlandshems fastighetsbestånd. Deras mest attraktiva lägenheter ligger i innerstaden, där hyresgästerna redan har bildat bostadsrättsföreningar.

Foto: Henrik Radhe

Gotlandshem (GA)2017-04-25 05:00

Gotlandshems ledning med vd:n Elisabeth Kalkhäll i spetsen har lagt fram ett förslag till styrelsen, som har möte i dag och väntas ta beslut om vilka fastigheter som ska säljas.

– Jag hoppas att det blir beslut, säger Elisabeth Kalkhäll.

Värdet på affären eller andra detaljer är hon mycket förtegen om.

– Det är helt avhängigt av vad styrelsen beslutar om, säger hon.

Det verkar finnas ett intresse för Gotlandshems fastigheter, flera fastighetsägare har hört av sig, säger Elisabeth Kalkhäll.

– Ja, vi har fått in intresseanmälningar under hela det senaste året.

Gotlandshem äger fyra kvarter i innerstaden med sammanlagt 120 lägenheter och i samtliga hus har hyresgästerna redan bildat bostadsrättsföreningar. De föreningar som GA har varit i kontakt med har inte velat uttala sig. Även på Gråboväg har en bostadsrättsförening bildats och på Terra Nova finns det sedan innan en boförening som visat intresse för att köpa loss sin fastighet. Elisabeth Kalkhäll säger att hyresgäster har visat intresse för att köpa loss sina hus, men att några konkreta förslag ännu inte har landat hos Gotlandshem.

Om bostadsrättsföreningarna lämnar in en intresseanmälan hos Lantmäteriet om att de vill köpa fastigheten blir det ett så kallat hembud, där Gotlandshem är skyldigt att ge ett erbjudande till föreningen. Något som kan bli en mycket bra affär för hyresgästerna, enligt Håkan Söderqvist, ombildningskonsult på Forum fastighetsekonomi.

– Rent ekonomiskt så köper man med en rabatt från säljaren. Och oftast får man en lägre boendekostnad, med de låga räntorna som är i dag, säger han.

Håkan Söderqvist arbetar i Stockholm, men är gotlänning och har tidigare ombildat hyreshus i bland annat Visby innerstad.

När ett hyreshus ska ombildas är det vanligt att säljaren ger bostadsrättsföreningen en rabatt på cirka 30 procent, för att det ska vara en affär som lönar sig för köparna. Av erfarenhet vet Håkan Söderqvist att bankernas vilja att låna ut brukar vara god.

– Den har varit väldigt bra eftersom man köper en lägenhet med rabatt. Sedan gör banken så klart en bokalkyl där de räknar med att man ska kunna betala en högre ränta än den som är i dag och att man ska kunna amortera, säger han.

Elisabeth Kalkhäll vill inte säga hur Gotlandshem ställer sig till att sälja till bostadsrättsföreningar, utan det blir upp till styrelsen meddelar hon. Vid en eventuell ombildning så måste inte de boende köpa sina lägenheter, det räcker med att två tredjedelar har lämnat en icke-bindande intresseanmälan.

– Om man nu får ett erbjudande från Gotlandshem så är det ju jättepositivt för dem som får den möjligheten. Alla behöver inte vara med vid en ombildning. Jag skulle säga att det brukar vara i genomsnitt 80 procent som köper och 20 procent som bor kvar som hyresgäster, det har man rätt till, säger Håkan Söderqvist.

Är det alltid en bra affär att köpa sin hyresrätt vid en ombildning?

– Jag har gjort 200 ombildningar och det är aldrig någon som kommit tillbaka till mig och klagat och sagt ”varför sa du att det här var bra?”, säger han och tillägger:

– Samtidigt så är det en väldigt komplex affär med många fallgropar, så det gäller ju att ta hjälp av ett ombud som vet hur man gör det här.

Det gotländska fastighetsbeståndet består i dag av en något högre andel bostadsrätter än riksgenomsnittet. En nyligen publicerad sammanställning hos tidningen Fastighetsvärlden visar att bland Gotlands lägenheter är 45 procent bostadsrätter, att jämföra med 41 procent i riket. Bland 290 kommuner hamnar Gotland på plats 46 när det gäller att ha högst andel bostadsrätter i sitt bestånd. Siffror hos Statistiska centralbyrån, SCB, visar att antalet lägenheter på Gotland har ökat totalt sett sedan 2013, men andelen som är bostadsrätter har också stigit från 43 procent till 45 under samma tid.

Gotlandshems styrelseordförande Mats Ågren (S) har avböjt att kommentera innan styrelsemötet.

Ombildning hyresrätter

De boende eller fastighetsägaren visar intresse för att köpa fastigheten. En bostadsrättsförening bildas och en styrelse väljs. Bostadsrättsföreningen kan lämna en intresseanmälan hos Lantmäteriet för att i framtiden få ett så kallat hembud. I de fall då fastighetsägaren avser att sälja fastigheten på marknaden har hyresgästerna förköpsrätt om två tredjedelar av hyresgästerna står bakom hembudet. Bara för att man lämnat in en intresseanmälan så måste man inte köpa sin lägenhet.

Innan ett köp görs ska en besiktning av fastigheten göras och bostadsrättsföreningen måste hålla en stämma där två tredjedelars majoritet röstar för ett köp.

Källa: Forum fastighetsekonomi & Hyresgästföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!