– Vi tog beslut om att uppdra åt samhällsbyggnadsförvaltningen att inleda förberedelserna för ett genomförande från och med den första april 2017, säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S).
Under förutsättning att regionfullmäktige fattar beslut om en ny handlingsplan beslutade tekniska nämnden om en ny organisation av räddningstjänsten och gav samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna.
Centerpartiet tillsammans med Moderaterna och Liberalerna ville att beslut om ny organisation skulle tas efter att man beslutat om ett nytt handlingsprogram. Centerpartiet yrkade på återremiss, vilket inte vann gehör varpå de begärde votering och reserverade sig mot beslutet.
– Det finns bra saker i utredningen absolut, det som vi vänder oss mot är de rätta tingens ordning. Vi tycker att man först ska se handlingsplanen och därefter bygger man en organisation, nu blev det tvärtom. Vi tycker att man skulle ha tagit handlingsprogrammet först. Man kunde gjort annat i processen också, framför allt för att stilla människors oro, säger Karl Johan Boberg (C).
Han är även kritisk till att det i risk- och konsekvensanalysen inte framgår vad som kommer att hända om deltidsbrandmännen säger upp sig, vilket vissa har sagt att de tänker göra om den nya organisationen verkställs.
Kritiken mot förslaget har bland annat handlat om att många är oroliga för att omorganisationen kommer att drabba landsbygden mycket hårt, att landsbygden blir mer beroende av frivilliga och att det blir färre brandmän på stationerna.
Flera av stationerna har länge haft svårt att rekrytera ny personal. I det nya förslaget försöker man lösa det genom att stationer samarbetar mer och att de som inte måste åka på ett larm kan rycka ut som extra resurs, om de har möjlighet.
Det som har gjorts efter att ärendet återremitterades är en landsbygdssäkring utifrån den så kallade Flataklocksmodellen där man utgår från det geografiska områdets mittpunkt, vilket i Gotlands fall är Sjonhem.
– Mittpunkten är Sjonhem och det förslag som är lagt har ingen påvekan på Sjonhem, sen kan man tycka vad man vill om Flataklocksmodellen, säger räddningschefen Dick Svennefelt.
Enligt honom finns det redan, i själva förslaget till en ny organisation för räddningstjänsten, en riskanalys för landsbygden.
– Vi tycker att vi har gjort en säkring av den organisation vi ska ha, säger han.
Den 27 februari ska regionfullmäktige ta beslut om handlingsprogrammet.
– Organisationen sätts inte igång förrän handlingsprogrammet är klart, säger Dick Svennefelt.