"Jag känner mig lugn när jag ska somna"

Socialnämnden har beslutat att införa digital nattillsyn, det vill säga övervakning av äldre via kamera i sovrummet.

19 oktober 2016 16:54

En del äldre personer med hemtjänst på Gotland har haft digital nattillsyn på prov, och gett tummen upp. Tumme upp ger nu också socialnämnden.

– Vi är stolta över att ta klivet in i framtiden även i vår sektor. Det känns roligt att vi gör det här nu och det ska bli ett nöje att se var det här bär hän någonstans, säger Maria Björkman (S), ordförande i socialnämnden.

Digital nattillsyn handlar om att användarna blir observerade via en uppsatt kamera i hemmet. Tanken är att det ska bidra till att minska antalet fysiska hembesök och ändå ge säkerhet ifall någonting händer, som kan kräva en insats.

Gotland är inte först med det här, ett tiotal andra kommuner använder redan digital nattillsyn. Om tillsynen är ett led i att så småningom dra ned på personal, kan inte Maria Björkman svara på i nuläget.

– Det är alldeles för tidigt att säga det, säger hon.

Förvaltningsdirektör Marika Gardell tillägger:

– Vi kommer aldrig kunna ersätta det mänskliga mötet utan det här är ett komplement.

De brukare som har provat nattillsyn har varit nöjda. En av dem som ingick i pilotprojektet för digital nattillsyn, Kerstin Olsson, berättar i ett videoklipp om det.

I det beskriver hon hur jobbigt det var när hemtjänsten kom och tittade till henne nattetid eftersom hon hade svårt att sova. Nu går kameran igång klockan nio på kvällen, om hon inte själv väljer att slå på den tidigare.

– Jag känner mig lugn när jag ska somna, säger Kerstin Olsson.

Digital nattillsyn kommer att införas successivt hos dem som vill efter sommaren 2017.

Så jobbar vi med nyheter
Lillebi Eriksson