Khodadad Akbari pekar på sina packade väskor:
– Jag vill inte åka. Jag har ingen plan. Det är mycket svårt nu, säger han.
Hösten 2015 kom han som asylsökande till dåvarande flyktingförläggningen på Björklunda, strax norr om Burgsvik. Han är afghan, närmare bestämt hazar och shiamuslim, en utsatt grupp i Afghanistan. I likhet med många andra unga afghanska män har han inte levt i landet, utan i Iran. Med sin språkförmåga fick han i Sverige snabbt en informell roll som kunskapsförmedlare mellan flyktingar och ortsbor. Det tog inte lång tid innan han fick vänner.
Anita Widén, bibliotekarie i Burgsvik, var en av de som först lärde känna honom:
– Jag tycker om honom, som om han var min egen son. Att han nu riskerar att behöva lämna landet känns ofattbart. Han har gjort allt; skaffat pass, lärt sig språket, ordnat arbete, säger hon.
Khodadad har fått avslag i asylprocessen, alltså inte bedömts ha flyktingstatus. Eva Hållsten och Jonas Niklasson, aktiva i Ebo Storsudret, har hjälpt till med överklaganden.
– När Migrationsöverdomstolen nekade prövningstillstånd bytte vi spår, säger Jonas Niklasson.
Khodadad var själv övertygad om att han skulle få tillstånd att stanna i Sverige.
– Jag har pass, jag har arbete. Hemtjänsten behöver mig och vill inte att jag slutar, säger han.
Man ansökte alltså om arbetstillstånd. Villkoren var uppfyllda; som anställd inom hemtjänsten på Region Gotland har Khodadad kollektivavtalsenlig lön och är försäkrad. Han har fått pass från Afghanistans beskickning i Stockholm. Men ansökan avslogs. Innebörden: Khodadad ska lämna landet senast i dag, 9 maj.
– Migrationsverket godtar inte hans afghanska id-handling, den så kallade tazkiran, säger Jonas Niklasson.
– I ett tidigt skede av asylprocessen lämnade han också en uppgift kring sin identitet, som han ändrade efter kort tid, vilket Migrationsverket hänger upp sig på. Men flera år med studier och arbete har gått sen dess. Han har också skrivits upp i ålder, vilket antagligen är felaktigt, säger Jonas Niklasson.
Han är lokalpolitiker för Centerpartiet och ser nu en stor risk i att syftet med den nya gymnasielag som hans eget parti gett regeringen stöd för undergrävs:
– Om några år blir det aktuellt för dessa tusentals afghanska pojkar att söka arbetstillstånd. Men bedöms deras handlingar på samma sätt som Khodadads kommer ansökningarna att avslås.
Avslaget på Khodadads ansökan om arbetstillstånd har överklagats, och förlängd tidsfrist och verkställighetshinder, med tanke på den farliga situationen i Afghanistan, har begärts.
– Vi skickade handlingarna i förra veckan, säger Jonas Niklasson.
Men Khodadad får inte stanna i landet, i väntan på att överklagan behandlas. Stannar han ändå riskerar han återreseförbud. Så svenska myndigheters besked till honom är att resa till Kabul och vänta på utgången av överklagan där. För att sedan söka tillstånd till arbetskraftsinvandring. Med ny tazkira och nytt pass. Om hans ansökan sedan kommer att godtas finns det inga garantier för.