Stämningen är nedstämd när Reza Hashemi tillsammans med restaurangen Romabrunnens ägare Hasan Özyurt, arbetskollegan Helena Fohlin samt vännen och tilllika tolken för samtalet Keyhan Moloudi, sätter sig ned vid ett av borden inne i restaurangen. Reza kan inte många ord på svenska och detsamma gäller för tolken Keyhan. Så samtalet förs genom att Keyhan översätter Rezas svar från persiska till turkiska som sedan översätts till svenska via Hasan.

LÄS TIDAGRE ARTIKLAR OM FAMILJEN: "Låt Mohaddese stanna"

– Att bli skickad tillbaka är som att bli skickad direkt till döden, säger Reza.

Artikelbild

| Reza Hashemi arbetar som pizzabagare i Roma. Nu ska han utvisas till Afghanistan.

Reza Hashemi bor sedan några år tillbaka i Fårösund med sin fru och sina två barn och han har fast jobb som pizzabagare på Romabrunnen.

– Just nu mår varken Reza eller hans familj bra på grund av rädsla och stress. De har ingenting i krigsdrabbade Afghanistan där bomber faller och dödsfall sker dagligen.Hans 15-åriga dotter, som precis har börjat sommarjobba här, har under den senaste tiden tappat hår på grund av den stress hon känner inför situationen, säger Hasan Özyurt.

Reza föddes i Afghanistan men flydde sedan till Iran där han och hans fru fick de två barnen. Efter vad han själv beskriver som tuffa omständigheter för de båda flickorna utan skolgång eller vidare rättigheter, flydde han igen, denna gång hamnade familjen i Sverige.

Reza har arbetat på restaurangen i Roma i ungefär ett och ett halvt år och beskrivs av Hasan som en trevlig och glad arbetskollega som kommer överens med alla och som sällan klagar. Han har tidigare fått stanna tack vare hans arbetstillstånd. Men efter, vad Hasan menar, en "enkel pappersmiss", fick han nu avslag på sin senaste ansökan om arbetstillstånd.

– Man ska ha haft ett fast arbete på samma plats i fyra månader. Han blev sen med att lämna in något papper. Jag tror att han missade med en månad eller någonting sånt. Han får fortfarande jobba här så länge ärendet pågår. Jag tycker att det är ganska märkligt att han inte kan söka igen trots att han får fortsätta jobba, säger Hasan.

Hasan Özyurt är ytterst angelägen om att Reza och hans familj ska få stanna, dels av humanitära skäl, dels för restaurangens skull.

"Reza är en mycket viktig del för oss i vårt arbete och även om ingen är oersättlig är han i det närmaste omistbar. Vi kommer att få stora problem att ersätta Reza och vi ser därför gärna att han får stanna och arbeta här med oss, skriver Hazan i ett brev till Migrationsverket.

– Enligt informationen på Migrationsverkets hemsida får han fortsätta jobba just för att det här är en fast anställning enligt kollektivavtal. Han ska ha rätt till att stanna men Migrationsverket tolkar reglerna annorlunda tyvärr, säger kollegan Helena Fohlin.

Trots att läget är svårt försöker Reza hålla modet uppe och vill fortsätta att kämpa för sin familj. En tillfällig plan är att flytta vidare till ett annat land, men det kan bli svårt på grund av att alla EU-länder har samma regler.

– Det enda jag kan göra är att erbjuda honom jobb om Migrationsverket beviljar det, mer kan jag inte göra, säger Hasan Özyurt.

– Jag vill att barnen ska ha en framtid här. Jag vill ha ett vanligt liv. Det är många andra som har fått stanna, så jag förstår inte varför jag och min familj får det. Jag sköter mig och har inte gjort något dumt, säger Reza Hashemi.