Johan Thomasson: "Det är vår skyldighet att stödja Kristersson"

Tvärtemot partistyrelsens nuvarande linje motsätter sig lokalpolitiker från Liberalerna regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna. Bland de finns Johan Thomasson som är ledamot för Liberalerna på Gotland.

8 januari 2019 18:15

I slutet av november öppnade Liberalerna för förhandlingar med Socialdemokraterna efter en omröstning i partistyrelsen. Ja-sidan vann med 18 röster mot nej-sidans 7. Trots det går ett antal liberala ledamöter från olika delar av landet ut och varnar i en debattartikel för ett sådant samarbete. Artikeln publicerades i Aftonbladet på tisdagen. De menar att förhandlingar med Löfven kommer kosta partiet väljare och kan riskera att partiet hamnar under riksdagsspärren i nästa val.

– Vi befinner oss i ett utsatt läge. Jag tror att det skulle vara illavarslande att delta i en S-ledd regering. Vi gick till val på Ulf Kristersson som statsministerkandidat, då är det vår skyldighet att stödja honom, säger Johan Thomasson

Ledamöterna bakom debattartikeln motsätter sig en Kristersson-regering som regerar med stöd från SD. Men I nuläget har det borgliga blocket, utan SD, sammanlagt 143 mandat i riksdagen. Det rödgröna blocket skulle kunna komma upp i 144 mandat. Då krävs att man räknar med att Vänsterpartiet röstar med Socialdemokraterna. Johan Thomasson tror hursomhelst inte att det ska behöva komma till att söka stöd från SD.

– Vi har redan en M-budget som gäller en tid framöver. Trots att det funnits både en socialliberal och en högerliberal strömmning inom partiet har Liberalerna har varit ett borgerligt parti i många år. Det hade varit ödesdigert att ändra på det.

Claes Nysell, lokal representant från Liberalerna på Gotland, säger att ett möte om frågan kommer att hållas lokalt på lördag.

– Det är ett rådgivande möte som hålls inför partirådet på riksnivå på söndag.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa