Kamera ersätter hemtjänstbesök på natten

I vår kommer flera äldre gotlänningar att få en kamera i sina sovrum. Den digitala tillsynen ska ersätta hemtjänstens nattliga besök.

19 februari 2018 05:15

Digital nattillsyn har diskuterats och förberetts i flera år. Nu är utrustning och organisation upphandlad och klar. Phoniro kommer att leverera kamerorna och SOS Alarm ska ansvara för tillsynen.

– Vi räknar med att komma igång under våren med att successivt växla över från nattliga besök till digital tillsyn, säger Sara Lidqvist som är projektledare.

Sara Lidqvist bedömer att ett 40-tal personer kan komma ifråga för den nya tekniken. Det är personer som har biståndsbeslut om hjälp i sitt hem. De ska inte ha vårdbehov nattetid men ändå vara i behov av tillsyn under den tiden.

– Det finns flera som är intresserade och som har hört av sig till oss, säger Sara Lidqvist.

Kameran kommer att monteras för att övervaka sovplatsen. Några gånger per natt loggar SOS Alarm in för att se till att allt är som det ska vara. Med vidvinkel och förmåga att se i mörker har kameran bra förutsättningar att upptäcka om något inträffat som kräver en insats.

– Antal gånger som tillsyn sker per natt beror på brukarens behov. Vår pilotstudie och erfarenhet från andra kommuner visar att snittet ligger på 1,6 gånger per natt, berättar Sara Lidqvist.

För två år sedan genomförde socialförvaltningen ett pilotprojekt där fyra personer prövade digital nattillsyn. Intervjuer med testpersonerna visade att de tyckte att livskvaliteten hade ökat, bland annat genom bättre nattsömn. Tidigare kunde det vara svårt att somna om efter ett besök.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa