Kandidat 5: Lenas kraft leder uppåt och framåt

Hon sover för det mesta bra även om hon är tidigt i farten. Lena di Corsi är ofta i farten. Nominerad som Årets gotlänning för att hon vill och kan.

10 januari 2017 08:00

Årets som gick gick fort och innehöll så mycket. Hon fick saker gjort, jobbade hårt, investerade massor av tid och har med en personlig träningsmodell i färgstarka lokaler nått unga, gamla, runda och raka.

Det har märkts. Hon blev trefalt nominerad.

– Det är jättestort att vara nominerad som Årets gotlänning. Jag tror inte folk fattar hur glad jag är för det. Det känns så bra, speciellt eftersom det är mina kunder som nominerat mig.

Lena di Corsi har sällan en genomtänkt plan för det hon gör. Att skriva policydokument och visionsbeskrivningar ligger liksom inte för henne.

– Ser jag något roligt som jag gillar provar jag det. Antingen gillar folk det eller inte. Jag är ganska orädd. Jag testar och funkar det inte skrotar jag det, hellre än att inte göra någonting alls.

Nomineringen till Årets gotlänning är bara en av hennes årets-nomineringar. Hon var av en av fem finalister i Svenskt Näringslivs ”Årets mest företagsamma på Gotland 2016” och nominerad i tre kategorier i ”Guldhjärtat” på träningsbranschens årliga fitnessfestival.

Årets prestationer är summan av livserfarenheter som format henne till den hon är i dag. Hon har upplevt djupa dalar, men också hisnande toppar.

– Jag är egentligen inte rädd för någonting nu, säger hon.

Prestigelös och spontan men ibland långsint och lite ältande. Temperamentsfullt driven av personlig revanschlust, men också av en osjälvisk önskan att göra gott för andra.

Lena di Corsi är en människa med flera sidor.

– Naiv? Njae, skulle nog hellre säga modig. Jag tänker inte riktigt hela vägen alla gånger och det kan ta tre sekunder så har jag bestämt mig. Ibland blir resultatet lite annorlunda än jag tänkt mig.

Ibland bättre ibland sämre, men allt hon gör verkar ha en framåtrörelse.

Boxningsträning för människor med Parkinsons sjukdom och gratis träning för barn, är plötsliga idéer som har blivit träningspass.

– Jag gör ofta saker på ren känsla vilket har varit bra för både mej och andra, säger hon.

Känsla säger du, var sitter den?

– Jag försöker nog bara vara mig själv.

Vad är det unika med det du erbjuder?

– En förmåga att göra träningspass så det passar alla, att alla blir sedda. Det är konceptet.

Att vara sjuk fick henne att viga sitt liv åt att bli frisk. En diskbråcksoperation följd av en hjärtoperation gjorde att hon vid 50 års ålder utbildade sig till personlig tränare.

– Jag insåg att man måste vara frisk för att orka vara sjuk och frisk blir man genom att träna.

I dag är hon 55 år, driver ett gym och är friskare än någonsin. Lite trevande har hon utvecklat en träningsmodell som, säger hon, har något för de flesta. Träningsboxen är hårt knuten till Lena di Corsi, men har vuxit till fem instruktörer.

– Jag hade inget färdigt koncept utan det har utvecklats av mina kunder. Det vi ger här måste hela tiden vara format utifrån vad kunderna behöver.

Har ditt liv blivit en hälsotripp?

– Nej, jag är absolut inte antingen eller utan vill hitta en balans. Jag är en gymägare som älskar champagne, äter pommes och somnar i soffan en fredagskväll. Jag njuter när jag gör roliga saker med människor jag tycker om.

Vad ger det dig att ge?

– Jättemycket. Jag träffar så många olika människor som jag kan hjälpa hitta ett sätt att träna och må bra. Jag får mycket energi av att hjälpa andra.

Bäst i år?

– Mycket. Jag har fått tre barnbarn och det är det absolut bästa. Bekräftelsen av det jag gjort under de tre föregående åren kanske. Jag har kul på jobbet, jag kan anpassa dagen utifrån de som kommer hit och tränar, och försöka ge det bästa av mig själv.

Mindre bra?

– Inget har varit mindre bra, faktiskt.

Vad skulle det betyda om du blir Årets gotlänning?

– Jag hoppas att det skulle få fler att våga sig hit. Att den personlighet som finns här kan få människor att träna och må bra.

0498-202402

Lena di Corsi

Ålder: 55 år.

Yrke: Hälsoinspiratör

 

Antingen eller Lena
Pizza eller hamburgare

Poesi eller deckare

Hund eller katt

Hemmakväll eller bio

Opera eller teater

Strandvilla eller fjällstuga

Hummer eller T-bone

Champagne eller öl

 

Motivering:
I tider som domineras av stillasittande liv framför datorer och tv-apparater satsade Lena Di Corsi på att uppmuntra ungdomar till träning. Hennes arbete har gett många en bättre hälsa, och förståelse för betydelsen av motion.

 

Omröstningen:
Årets gotlänning ska vara en person som är ett gott föredöme, gjort något exeptionellt eller på andra vis gjort bra saker för Gotland.

GT:s läsare har under hösten skickat förslag till redaktionen. Fem kandidater har valts ut av en jury. Röstningen öppnar tisdag 10 januari och stänger måndag 23 januari klockan 12.00. Röster inkomna före eller efter detta räknas inte. Du röstar genom att fylla i den kupong som publiceras dagligen i GT, eller via helagotland.se. Alla som röstar med GT-kupongen har chans att vinna trevliga priser. Vi lottar ut en helårsprenumeration av GT, tre sexmånaders samt tre tremånadersprenumerationer.

Så jobbar vi med nyheter
Roger Björkman Text Karl Melander Bild