"Känner mig nervös, förväntansfull och taggad"

På måndag tävlar gotlänningen Fabian Olli Johanson i finalen av Årets unga kock, och med bara några dagar kvar börjar tävlingsnerverna göra sig påminda. "Tidspressen kommer bli en stor faktor".

Fabian Olli Johansson.

Fabian Olli Johansson.

Foto: LINDSTEN & NILSSON

Årets unga kock2018-02-25 09:00

Tävlingen, som avgörs för 42:a gången i ordning och arrangeras av Chaine des Rôtisseurs, ägar rum på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Bland de sex finalisterna finns gotlänningen Fabian Olli Johanson, som till vardags jobbar på restaurangen Rot i Norrlanda. Han har under den senaste tiden förberett sig, vilket han dock menar inte är helt lätt.

– Nej, vi kommer att få en korg med hemliga råvaror, så man vet ju inte riktigt vad det är man ska förbereda sig på. Men min kollega Luqaz Ottosson har hjälpt mig genom att ta fram hemliga lådor att träna på, säger han.

Utifrån de hemliga råvarorna ska de sex finalisterna skapa en trerättersmeny till fyra personer, och enligt Fabian Olli Johanson kommer tidspressen att bli den stora utmaningen.

– Det kommer att bli en stor faktor. Det är ju till stor del det som jag har tränat på nu, så man lär sig ungefär var man kan lägga ribban.

Börjar du känna av några tävlingsnerver nu när det bara är några dagar kvar?

– Jo, det skulle jag säga. Jag känner mig nervös, förväntansfull och taggad.

Vad har du för målsättning med tävlingen?

– Först och främst tävlar jag mot mig själv, och mitt mål på tävlingsdagen kommer vara att prestera allt jag kan. Sedan får vi se hur långt det räcker, men det är klart att man alltid vill vinna när man är med i en tävling, säger Fabian Olli Johanson med ett skratt.

Vinnaren av Årets unga kock i Sverige går vidare till världsfinalen i september som i år arrangeras i Taiwan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om