I söndags tvingades ett av Gotlandsflygs plan att landa med bara en motor på Visby flygplats. Våldsam turbulens beroende på att en mekanism som styr proppellern inte fungerade som den skulle gjorde att piloten tvingades stänga av motorn. Flygplanet tvingades därför göra inflygningen till Visby med bara en motor igång.
Flera passagerare chockades av händelsen. Elitbasketlaget Northlands coach Jens Tillman berättade om händelsen för nsd.se:
– Det var hemskt. Precis när vi skulle landa gick propellern sönder och det började låta något fruktansvärt, sa Northlands tränare Jens Tillman.
Nu kommer Gotlandsflyg att utreda händelsen. Det är en åtgärd som flygbolen är skyldiga att göra, även vid mindre händelser.
– Alla sådana här åtgärder hanteras och utreds via vår flygoperatör. Det finns ett avvikelserapporterings-system som alltid används. Det här kommer att följas upp via de regler som finns, säger Ola Mattsson, vd på Gotlandsflyg till Helagotland.se.
Är det tryggt att flyga med Gotlandsflyg?
– Det är tryggt att flyga med Gotlandsflyg. Om man inte hade stängt av motorn. Då hade det kunnat bli en nödlandningssituation. I den här situationen gjorde kaptenen precis vad man skulle göra, menar Ola Mattsson.
Varför sa du att det var så lugnt när så många bevisligen var skärrade?
– När vi läst på Twitter finns det de som också tycker att det inte var så farligt. Ungefär 20 procent av de som flyger känner gradvis obehag eftersom de är flygrädda. Sådana här händelser upplevs olika och det är fullt naturligt, säger Ola Mattsson.
Är du nöjd med hur din personal agerade?
– De kunde inte ha agerat på så många olika sätt eftersom det inträffade vid inflygning. De var tvungna att spänna fast sig och sätta sig eftersom vi var på att landa. De kunde då inte utföra något arbete och prata med människorna ombord, fortsätter Ola Mattsson.
Ger ni er personal någon form av hjälp?
– Även de blev förstås skärrade av vibrationen. Innan de fick svar på vad som hände var de också oroliga. Hela besättningen kommer tillsammans att träffa en person (som kommer från Svenska ledargruppen, reds am) för att prata av sig. Det är också en rutin som vi gör i sådana här situationer, avslutar Ola Mattsson.
Vad skulle ha hänt om en sådan här incident istället hade inträffat när man var på väg att lyfta?
– Det hade inte påverkat något. Flygplanet måste ha stora marginaler även vid flygning på en motor, oavsett flygfas. Att stänga ner en motor finns beskrivet i checklistan och är en procedur som alla besättningar tränar på i simulatorn flera gånger om året, säger Anders Fredriksson, flygchef på Braathens Regional, som är den som har bäst koll på de flyg som bland annat Gotlandsflyg använder.