Inte alla, men flera intresseorganisationer som GA har talat med noterar att myndigheternas intresse för Almedalsveckan börjar svikta.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är en av dem.
– Det är inte många myndigheter som bjuder in till egna evenemang, konstaterar hon.
För Vårdförbundets del har det ingen större betydelse i år. Det är valår, vårdfrågorna står högt upp på agendan och alla partier har vårdansvariga på plats. Då vill Vårdförbundet också vara med.
För föreningen JAG blev uppställningen på årets Almedalsvecka däremot något av en besvikelse.
JAG är en intresseorganisation för assistansanvändare med intellektuell funktionsnedsättning. Eftersom assistansen är föreningens viktigaste fråga ville de diskutera LSS-utredningen i tältet på Hamnplan, men varken sekretariatet eller utredaren kommer att vara på plats.
– Vi bjöd också in Försäkringskassans nya generaldirektör, men inte heller hon kommer att vara i Visby under Almedalsveckan, säger Kerstin Sellin på JAG.
När det är valår brukar det bo omkring 300 personer i föreningens ”camp” vid Gustavsvik. Många medlemmar måste ha med sig assistenter på resan.
– Det är en stor kraftsamling och då är det ju tråkigt om de som vi vill träffa inte är där, säger Kerstin Sellin och fortsätter:
– Det påverkar inte direkt vår medverkan i år, däremot blir det ju ett problem ur demokratisk synvinkel om viktiga beslutsfattare inte är på plats. Almedalsveckan har varit ett unikt fönster där vanliga människor från hela landet, som föreningen JAG:s medlemmar, kunnat möta makthavarna öga mot öga. Det är tråkigt om den möjligheten begränsas framöver.
I GA:s enkätundersökning uppger var fjärde myndighet att de satsar mindre pengar på Almedalen i år och varannan myndighet berättar att de sänder färre personer till Visby. Och det är just representationen som är den viktiga, tycker Amelie von Zweigbergk, avdelningschef för industriell utveckling på Teknikföretagen:
– Har de bara generaldirektören på plats hinner de omöjligen att bevaka allt det som vi och andra gör. När myndigheterna drar ned blir Almedalsveckan lite mindre intressant även för oss.
I år märks ingen minskning av antalet programpunkter under Almedalsveckan, men Amelie von Zweigbergk befarar att myndigheternas nedskärningar kan få konsekvenser kommande år:
– I år är vi färre som reser till Almedalen än tidigare år och de som åker dit är enbart personer som har aktiva roller. Vi kommer att göra en allvarlig analys av vår medverkan efter Almedalen i år.
Sineva Ribeiro tror att flera organisationer kommer att göra sådana analyser:
– Jag kan tänka mig att den diskussionen kommer. Hela välfärden tittar på hur man använder sina resurser. Vi ser att det kommer andra demokratiska mötesplatser och då börjar alla fundera, säger hon.
Järvaveckan är en av konkurrenterna. Den hissas i medierna, medan kolumnister gissar att 50-årsjubilerande Almedalsveckan har passerat livets middagshöjd.
Amelie von Zweigbergk tror dock inte att konkurrensen från Järva är så hård.
– Den är ett bra komplement, men en helt annan sak. På Järvaveckan möter politikerna en publik som de inte träffar så ofta, men Almedalsveckan är ett fantastiskt ställe att nätverka på. Om alla är där fungerar den som en stor Facebookgrupp – fast IRL.