Kullar av tamkaniner hittades döda

Kanindöden fortsätter att härja på Gotland – och ser ut att ha spritt sig även till tamkaniner. Veterinärer är nu tämligen säkra på att det rör sig om gulsot.

Vildkaniner, på Gotland kallade rabbisar.

Vildkaniner, på Gotland kallade rabbisar.

Foto: Sofie Regnander

KANINDÖDEN (GT)2017-06-30 05:15

I måndags skickade länsveterinär Agneta Karlsson Norström ett antal döda kaniner till Statens Veterinäranstalt (SVA) för obduktion och provtagning.

LÄS ÄVEN: Veterinär: "Stor risk att sjukdomen sprids"

De döda kaninerna är både gamla och unga, varför man misstänker en ny variant av gulsot, typ två, som orsak till massdöden.

– Den nya typen av gulsot som bekräftats tidigare på Gotland skiljer sig genom att den drabbar även unga djur, till skillnad från den klassiska gulsoten som drabbar främst vuxna. Den verkar vara mer aggressiv och har spritt sig på kontinenten snabbt, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på SVA.

De döda kaninerna hamnade i SVA:s obduktionssal, där man kan konstatera om det är gulsot eller inte, men dessvärre inte vilken variant av gulsot det i så fall är.

– För att se vilken typ det rör sig om krävs fler prover som inte är rutinmässiga, och som vi bara gör i mån av tid, fortsätter Erik Ågren.

I veckan har många väntat otåligt på svaren från SVA. Dessa dröjde fram till i går – och obduktionerna försvårades av att de avlidna djuren då blivit liggande allt för länge.

Men när GT åter nådde Erik Ågren i går eftermiddag gav han ändå ett besked:

– Vi behöver göra fler tester och gärna få in ytterligare exemplar från Gotland. Men det är inte otänkbart att det rör sig om gulsot.

Är gulsot det mest troliga?

– Ja, det finns egentligen ingen annan diagnos vi kan ställa, med tanke på beskrivningen och att det inte finns några tecken på myxomatos.

Tror du att det är typ två?

– Jag misstänker det, eftersom den visat sig finnas på Gotland. Men det krävs alltså en särskild analys för att få svar på det, svarar Erik Ågren.

Agneta Karlsson Norström är bestört över det stora antalet döda kaniner som hittats främst på norra Gotland, och som för blotta ögat inte ser ut att ha haft någon sjukdom. Men hon har även fått flera samtal från tamkaninägare som bland annat berättar hur en hel kull nyfödda kaninungar påträffats döda i en liten hög:

– Det är verkligen inte kul att så många dör. Extra besvärligt är det med tamkaniner eftersom de djuren inte går att obducera som vilt, och det finns en risk att bara gissa på att det är gulsot när det kanske kan röra sig om någon parasit eller annan sjukdom. Därför skulle jag vilja uppmana kaninägare att försöka skicka djuren på obduktion även om det kostar, säger hon.

Ytterligare rapporter om döda djur har inkommit under veckan. Även den södra delen av ön verkar nu vara drabbad.

– Ja, men inte så mycket än, det finns inte lika gott om kaniner där, säger länsveterinären.

Den aggressiva varianten av gulsot kan komma in i hemmen genom exempelvis foder, hö eller redskap. Om smittade vildkaniner vistats på fält där gräs slagits, och det gräset sedan ges till inomhuskaniner så drabbas även de, trots att de kanske aldrig varit utomhus.

Är tamkaninerna inte vaccinerade så riskerar de att dö.

– Men det går att vaccinera även mot den här mer aggressiva varianten av gulsot, berättar Agneta Karlsson Norström.

Om det är gulsot typ två kan det komma att ta några år med hög dödlighet innan kaninbeståndet byggt upp resistens.

Det första fyndet i Sverige gjordes i slutet på förra året, och på Hallandsväderö har även skogshare drabbats av den mer aggressiva gulsoten typ två.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om