Kustbevakningen om oljan: "Inte sanerbar"

Kustbevakningen upptäckte på lördagseftermiddagen att ett fiskefartyg läckt ut olja i Kappelshamnsviken. Någon sanering har inte skett.

10 december 2017 12:39

Utsläppet upptäcktes av Kustbevakningens flyg på lördagseftermiddagen. Ett fiskefartyg hade läckt ut olja i Kappelshamnsviken och två av Kustbevakningens fartyg beordrades till platsen.

Fartygen anlände vid 18-tiden respektive 21-tiden på lördagskvällen och sökte efter utsläppet, men eftersom vädret är dåligt och mörkret har lagt sig så var det svårt.

– Dessutom verkar det handla om diesel eller någon annan lättflyktig vätska. Då löses det snabbare upp och kan blåsa ut till havet, Om oljan blandas upp och späds ut så är det inte lika illa för miljön, säger Anna Lindblad, kommunikationschef hos kustbevakningen.

Fartygen låg kvar över natten för att ta upp sökandet på söndagen.

Fiskefartyget som sprang läck hade fått motorproblem i det hårda vädret och sökte sig till en nödhamn i Kappelhamnsviken på söndagskvällen.

– Vi kommer också att prata med dem för att bli säkra på vilken typ av olja som läckt. Eftersom vi inte hittat oljan än så vet vi inte hur stort läckaget är men det verkar inte handla om ett större utsläpp, säger Anna Lindblad.

Vid lunchtid på söndagen hade Kustbevakningens flyg åter flugit över platsen.

"Kustbevakningens flyg har endast kunnat se tunna stråk av utspridd olja som inte är sanerbar. Sjöövervakningsfartyget KBV 310 kommer nu att avsluta sin insats och återgå till ordinarie verksamhet", skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter