Kvinnonätverk bojkottar Almedalsveckan

Nätverket Streetgäris och Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks, väljer att bojkotta årets Almedalsvecka. "Vi kan ej garantera våra medlemmars trygghet och säkerhet".

27 maj 2017 17:21

Reaktionerna har varit många och starka sedan det stod klart att organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att delta i sommarens Almedalsvecka. Nu har det feministiska nätverket Streetgäris valt att ställa in sin medverkan i årets vecka.

"Efter mycket eftertanke har Streetgäris styrelse kommit fram till att vi inte kan stå för det som sker i Almedalen 2017 med närvaro av nazister och rasister. Sverigedemokraterna har normaliserats vilket är skrämmande nog och redan där har det gått över vår gräns", skriver de på deras Instagramkonto.

Förra året arrangerade Streetgäris ett mingel för binära och icke-binära kvinnor – något de hade tänkt göra även i år. Men eftersom flera av nätverkets medlemmar redan i dag ständigt får utstå hat från rasister, nazister, homofober och sexister vill de inte längre delta i årets politikervecka.

"Vi kan ej garantera våra medlemmars trygghet och säkerhet", skriver de.

"Nazisterna och rasisterna har inte skrämt bort oss, detta gör bara vårt arbete tyvärr än mer viktigt och ger oss skäl att stärka vårt solidariska och antirasistiska arbete runt om i landet året om", fortsätter de.

Även Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks, har valt att ställa in sitt deltagande i årets Almedalsvecka.

”Anledningen är att de mörka och organiserade krafter som tillåts närvara i Almedalen, hatar kvinnor och framför allt feminister”, skriver de i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström