L hoppar av minnesceremonin – får stenhård kritik

Liberalerna hoppar av minnesceremonin för Kristallnatten eftersom Sovjetunionens folkmord inte nämns. "Det är sådan retorik man brukar höra från högertroll", säger Anna Hallbom, Liberala ungdomsförbundet.

9 november 2018 12:00

Liberalerna på Gotland hoppade av som arrangör av fackeltåget till Kristallnattens minne. Manifestationen sker på fredagskvällen. De gör därmed Sverigedemokraterna sällskap bland fullmäktigepartier som inte skriver under arrangörslistan.

– Det är för att man i det sammanhanget inte nämner det folkmord som skedde i Sovjetunionen på 30-talet. Vår förbundsstyrelse var helt enig i det här, säger Mats-Ola Rödén, ordförande för Liberalerna Gotland.

Ställningstagandet kritiseras av Liberala ungdomsförbundet.

– Extremt löjligt! Det är viktigt att ta avstånd från nazismens brott helt oavsett. Jag skäms över att vi står på samma sida som SD i det här, det är ju sådan retorik man brukar höra från högertroll, säger Anna Hallbom, Liberala ungdomsförbundet.

LÄS MER: Antisemitismen lever kvar

Domprosten Mats Hermansson skrev ett argt inlägg på Facebook om saken och är kritisk mot Liberalernas ställningstagande.

– Det är en sorts relativiserande och förminskande av nazismens industriella utrotande av judar. Det här är en farlig väg att gå för Liberalerna, säger Mats Hermansson.

Han understryker vikten av att uppmärksamma just nazismens folkmord.

– De utrotade människor bara för att de var judar. Kommunisterna i Sovjet förgrep sig på många olika människor, säger Mats Hermansson.

Mats-Ola Rödén vill understryka att både nazismens brott och sovjetkommunismens terror ska kritiseras.

– Det är två ideologier som liberaler inte kan stå ut med, nazism och kommunism. Vi hatar båda lika mycket, säger han.

Det resonemanget utvecklar han sedan:

– De nazistiska idéerna var inte isolerade till Tyskland och 30-talet. Antisemitismen levde och lever än i dag i Östeuropa och här, idéerna var något både Hitler och Stalin var överens om. Det gjorde att de kunde samarbeta. Ja, tills Tyskland anföll Sovjetunionen i alla fall, säger Mats-Ola Rödén.

Sovjetunionens ledare Josef Stalin utfärdade en kommuniké om att storbönderna, främst i Ukraina, skulle utrotas som samhällsklass 1927. Miljontals beräknas ha dött till följd av en svältkatastrof 1932-33, orsakad av den sovjetiska ledningen.

Så jobbar vi med nyheter
Linus Ehn