Lånar sin trädgård till andra som vill odla

Annica Vahlgren och Gustav Lindahl hade tröttnat på tunnelbana och rusningstrafik i Stockholm city. De flyttade till ett hus i Vall. Nu bjuder de in odlingsintresserade att odla i deras trädgård.

11 mars 2020 18:51

Gustav kommer från Skåne och Annica från Stenkumla. De båda är trädgårdsmästare som levde i Stockholm under flera år, men kände ganska snart att de inte hörde hemma i storstadslivet.  

Vi flyttade dit, började jobba och så fastnade vi där. Men vi är naturmänniskor och ska inte bo i en storstad, säger Gustav.  

– Vi satt många gånger i rusningstrafiken och tänkte, det här är inte livet.  

När deras son Alfred föddes var det dags att göra något åt det och de började leta hus på Gotland. Båda är trädgårdsmästare, vilket gjorde att trädgård och potentiella odlingsmöjligheter stod högt upp på priolistan. När huset med den vackra trädgården kom upp på Hemnet såg de sin chans.  

– Vi skrev ett brev till paret som ägt huset i 40 år och haft trädgården som sitt livsverk. Vi tänkte att de ville ha några som hade lite koll, säger Annica.  

Deras intuition visade sig vara rätt och en privat visning och några telefonsamtal senare var huset deras.  

– Vi har länge haft dröm­idyllen framför oss, att man vill sluta någonstans utanför stan i ett hus med en trädgård. När vi berättade att det skulle bli verklighet, hörde vi många som önskade att de vågade göra som vi, säger Gustav.  

När familjen blev större, insåg de att det inte kommer finnas så mycket tid till odling på den hektar åkermark som omringar huset. I en trädgårdsgrupp på Facebook fick Gustav höra om Co-grow. En tjänst som förenar trädgårdsägare med odlingsintresserade. De tyckte de lät perfekt för dem.

– Det kanske finns de som tycker om att odla och hålla på med trädgård, men inte har den möjligheten. För att de exempelvis bor i en lägenhet i Visby, säger Gustav.  

Gustav och Annica tror och vet att intresset är stort för odling, i och med den trend som råder med ekologisk mat, närproducerat och att leva en mer hållbarlivsstil.  

– Det känns som det är inne att odla nu, att det inte längre är en liten grupp som är medvetna längre, säger Annica.  

Den åkermark som de har tillgänglig har inte brukats på många år och har använts till vall de senaste tjugo åren. De påpekar att det krävs en del arbete innan det går att sätta frön i marken. Bekämpningsmedel och betalt, vill de inte veta av. Istället söker de gemenskap och blommande växtlighet, är ett plus.  

–Tanken är att det ska vara helt prestigelöst. En djupare mening är att vi vill gynna den biologiska mångfalden, säger Annica.  

Vill du odla i Annica och Gustavs trädgård i Vall? Du hittar dem på Co-grow.se eller spana in Instagramkontot: tradgarden_i_vall. 

Så jobbar vi med nyheter