Vitsen med att ansluta större fartyg till el från land är att minska båtarnas egen bränsleanvändning och därmed belastningen på miljön.
– Det blir mindre utsläpp, det blir mindre externt buller och för maskinfolket ombord blir det som en ny arbetsplats när man slipper bullret ombord när färjorna ligger vid kaj, säger Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson.
Egentligen skulle landelanslutningen till färjorna vid läge 5,6 och 7, det vill säga huvudsakligen Destination Gotlands fartyg, varit färdig för ett år sedan. Detta enligt ett beslut från mark- och miljödomstolen. Men i augusti förra året begärde regionens teknikförvaltning om att få villkoret uppskjutet, vilket också beviljades. Skälet till fördröjningen var problem med upphandlingen. Först kom två anbud 2016 som inte kunde godkännas. När upphandlingen gjorts om och en leverantör antagits så överklagades beslutet. Nu är den 1 februari 2019 deadline.
Arbetena med landelanslutningen pågår för fullt, vilket synts för allmänheten inte minst genom kabeldragningar vid bland annat färjeleden och Gutebacken.
– Grävningarna har varit den läskiga delen av projektet, men nu känns allt stabilt. Ställverk har kommit på plats i det nybyggda teknikhuset och snart kommer kranarna som ska användas för att lyfta kablar och kontaktdon till färjorna, berättar hamningenjören Joakim Olsson.
Genomgående handlar det om stora siffror och tunga vikter. Från Terra Nova-området kommer man att kunna mata 11 megawatt. Projektet har kostnadsberäknats till cirka 50 miljoner kronor. Ett enskilt kontaktdon väger 60 kilo. I mitten av januari räknar Region Gotlands ansvariga på teknikförvaltningen med att testköra den nya anläggningen.
Kryssningsfartygen ansluts inte nu. Varför inte då?
– Än så länge är det för dyrt och komplicerat. Men i projektet ingår att vi ska förbereda också för det, enligt domstolens villkor. Så vi har gjort en kanalisation till kryssningskajen, svarar Mats Eriksson.
Om ett DG-fartyg förbrukar mellan 1,6-1,8 megawatt så kan de stora kryssningsfartygen förbruka 10-12 megawatt, upplyser Joakim Olsson.
Som en hel stadsdel alltså.
– Och det finns ingen standard för hur anslutningen ska göras, fortsätter han. Det kan fungera bra med landelanslutning i fartygens hemmahamn, där de ligger en tid, men det är mycket svårt att genomföra för tillfälliga besök, säger han.