Landshövdingen: "Jag har varit med om det åtskilliga gånger"

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård, Kirsten Åkerman och Kerstin Blomberg är några av de många gotlänningar som deltar i metoo-kampanjen mot sexuella trakasserier. Nu berättar de om sina egna erfarenheter.

Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård, regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin, regionrådet Saga Carlgren, näringslivschefen Kirsten Åkerman och Kerstin Blomberg från tillsammans på norr har alla blivit utsatta för sexuella trakasserier och deltar nu i kampanjen #MeToo på Facebook.

Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård, regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin, regionrådet Saga Carlgren, näringslivschefen Kirsten Åkerman och Kerstin Blomberg från tillsammans på norr har alla blivit utsatta för sexuella trakasserier och deltar nu i kampanjen #MeToo på Facebook.

Foto: Montage

#MeToo2017-11-01 09:00

Många gotlänningar har deltagit i kampanjen och postat #metoo på Facebook. En av dem är landshövding Cecilia Schelin Seidegård som även hon har utsatts för sexuella trakasserier.

– Jag har varit med om det åtskilliga gånger, det är nästan det som är det värsta; att det är saker som man bara ska tåla. Det var självklart att tala om att det gällde mig också, säger Cecilia Schelin Seidegård om varför hon valde att delta.

Hon hoppas att kampanjen kommer att leda till att kvinnor i framtiden kommer ha lättare för att säga ifrån, framför allt när det gäller unga kvinnor och flickor.

Cecilia Schelin Seidegård berättar att det hänt att hon inte alltid sagt ifrån när hon själv har blivit utsatt.

– Men som chef har jag aldrig negligerat det, jag tror att det är farligt och det är viktigt att alla chefer tar det här på allvar, säger hon.

Enligt henne är det inte vanligt med sexuella trakasserier på länsstyrelsen.

– Vi har en värdegrund inom staten, man kan inte ha den där jargongen, säger hon.

Men tidigare har hon varit chef på Karolinska universitetssjukhuset och där var sexuella trakasserier vanligare.

– Det är vanligare i alla hierarkiska organisationer, säger hon.

I sin position som landshövding har hon inte varit med om att själv bli utsatt men hon berättar om en händelse när hon var yngre och satt i ett möte i en nämnd.

– Då var det en professor som sa att "nu får det hända något roligt på det här mötet annars tar jag dig på låren". Hade det varit i dag så hade jag slagit näven i bordet och sagt: "Han vill ta mig på låren".

Hon berättar även om en händelse för flera år sedan då hon satt med i en ledningsgupp för forskningsenheten Astra.

– I företagsledningen fanns det en vanlig jargong med fräckisar. Vi var utomlands och satt i en bar och pratade då det kom in en kille som var ny i ledningsgruppen. Då sa han till mig: "hur kan du sitta och skratta åt alla de här skämten?". Det träffade mig i hjärtat. Visst kan man dra en fräckis, men det var en milstolpe. Sedan dess har jag aldrig accepterat grova skämt utan protesterat, säger hon.

Kerstin Blomberg från nätverket Tillsammans på Norr, har också skrivit #metoo på sin status på Facebook.

– Jag tycker att det här var ett bra sätt att visa hur vanligt det är och för att människor ska förstå att det här inte är okej, säger hon.

Hon tycker det är viktigt att lyfta frågan och att man vågar prata om hur man behandlar varandra både i skolor och på arbetsplatser.

– I och med att det skrivits så mycket om det i media så tycker jag att det är en bra utgångspunkt i samtalet. Jag tycker att man ska säga till tjejer och kvinnor att det inte är deras fel, de ska inte känna någon skuld.

– Killarna har också ett jätteansvar, det gäller att prata med både tjejer och killar, säger hon.

Kerstin Blomberg har själv starka minnen från sin barn- och ungdom när äldre män tog sig friheten att tafsa.

– Man sa ju inget om det för det var så pinsamt, det är först nu när jag är vuxen som jag berättat om det. Det här har förekommit i alla tider och det fortsätter att hända. Jag vill verkligen uppmana unga att berätta om det, säger hon.

Även Kirsten Åkerman, regionchef för Svenskt näringsliv, har skrivit #metoo i sin Facebookstatus.

– Jag gjorde det för att stötta andra som vågat berätta och för att jag själv har en berättelse. Jag tycker att det finns en fantastisk kraft i det här initiativet, säger hon.

Oavsett om det gäller kändisar i USA, kvinnliga företagare i Östafrika eller näringslivet i Sverige så menar hon att ett mer jämlikt samhälle gynnar alla.

– Människor som känner sig kränkta eller rädda kan inte fungera till sin fulla potential. För ett företag finns det ingenting att vinna på en osund maktstruktur, det håller tillbaka utvecklingen, säger hon.

När det gäller näringslivet på Gotland så tror hon att det förekommer lika mycket sexuella trakasserier här som i övriga Sverige.

– Det är beteendemönster som går igen i hela samhället och vår tid, alla vinner på att vi begraver det, säger hon.

I del två av artikelserien berättar två gotländska politiker om sina erfarenheter och om varför de har valt att delta i kampanjen #metoo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om