Larmet: Algblomningen har nått Gotland

Det svala vädret har gjort att algblomningen kommit senare i sommar än beräknat – men nu har den nått Gotland.

10 juli 2017 15:39

Det dåliga vädret har fört åtminstone något gott med sig – algblomningen har kommit senare i år än de senaste åren. De senaste dagarna har man sett blommande cyanobakterier i vattnet på flera håll utanför Gotlands kuster.

– Enligt de satellitbilder som vi har sett finns det algblomning både nere i vattenmassan och på ytansamlingen ute till havs runt Gotland. Det har setts ganska långt söderut, öster om och nu även nordväst om ön, säger Annika Lindström, marinbiolog vid Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

De första tecknen kom dock redan i maj – men sedan dess har man inte sett några tydliga algblomningar förrän nu.

– Vi hade förväntat oss att det skulle komma igång tidigare, men eftersom vädret har varit svalt och blåsigt har det inte blivit så. När det är just kallt och blåsigt blandas cyanobakterierna ner i vattenmassan så då bildas inte lika tydliga algblomningar vid ytan. De behöver sol, värme och mycket näring för att blomma och bilda ytansamlingar.

LISTA: Här badar du alltid algfritt

Eftersom algblomningen är så väderberoende är det svårt att förutse hur den kommer att se ut på längre sikt under sommaren. Ser man blomning kan man antingen rapportera till Informationscentralen för Egentliga Östersjön hos Länsstyrelsen, eller hos kommunen.

– Generellt ska man vara försiktig om man ser algblomningar, men vi brukar säga att om du står med vatten till knäna och inte kan se dina fötter så avråder vi helt från att bada. Barn och djur är dock högriskobjekt, så därför måste man vara extra försiktig med dem, säger Annika Lindström.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa