Leende hjälte huvudperson i Rufus tidning

Gotland har fått en ny tidning, med en mycket ung redaktör. Nioårige Rufus Dekker arbetar för närvarande med fjärde numret av Smilmannen.

22 mars 2019 18:59

”Hemgjord” och ”Massor av komedi” utlovas på omslaget till senaste numret av Smilmannen, samtidigt som Rufus Dekker ödmjukt lagt till: ”Vänligen notera innan du läser. Denna tidning är hemgjord av en 9-åring så lita inte på att allt kommer att va av högsta kvalitet”. Trots denna brasklapp har de första numren blivit mycket uppskattade.

– Jag fick idén att ge ut en tidning efter jul, och första numret var klart den 27 januari. Det trycktes i 17 exemplar, berättar Rufus Dekker som har sin redaktion hemma i huset på S:t Nicolaigatan.

Redan innan Rufus började rita serier har han lagt ut videor på Youtube. Som profilbild för sin kanal använde han en jätteglad figur, och det breda leendet gav idén till Smilmannen.

– Att komma på idén är det jobbigaste. När jag kommit på vad serien ska handla om gör jag ett original i svartvitt, sedan målar jag. Att komma på idén tar kanske en halvtimme. Att rita tar längst tid, fyra timmar, sedan färglägger jag på en kvart, berättar Rufus Dekker.

När Rufus ritat och färglagt färdigt tar övriga i familjen vid. Pappa Mats Forslund kopierar sidorna och mamma Judith Dekker häftar ihop dem. Sedan är det dags för Rufus att sälja sina tidningar.

– Jag har gått till Stora torget. Det har gått bättre än väntat, fast det är lite nervöst varje gång. Jag vill gärna ha någon vuxen med mig, säger Rufus Dekker.

Nummer två och tre har tryckts i 22 exemplar. Nu arbetar Rufus med nummer fyra, och funderar hur stor efterfrågan kommer att vara efter uppmärksamheten i GA.

– Nu måste jag kanske trycka 30 tidningar, säger han.

Rufus Dekker tänker dessutom prova ett nytt försäljningsställe, Almedalsbiblioteket. Där kommer han att stå på eftermiddagen den 6 april.

Smilmannen handlar om sjuårige Slabb som får ett gigantiskt smil efter att hans pappa gjort något fel när han blandade till Slabbs ostkräm. Slabb vill bli av med sitt stora leende, men det är samtidigt en tillgång. I nummer tre får läsaren se hur leendet, som sträcker sig långt utanför ansiktet, blir en stege som räddar en apa som fastnat i ett träd.

Fjärde numret är under produktion. Smilmannen har blivit en superhjälte som hjälper folk med lite av varje. Rufus berättar att hans hjälte även kommer att lösa kriminalfall, men vill inte avslöja några detaljer.

Rufus Dekkers kompis Moltas har också börjat rita en serie.

– Den heter ”Livet i kaninlandet” och handlar om en supersmart kanin, säger Rufus och berättar att de kanske kommer att ge ut serierna i samma tidning.

Rufus tar 20 kronor för ett nummer, men kompisar får köpa tidningen för halva priset.

– Jag har tjänat en rejäl hacka, kanske 300 kronor. Jag funderat på att köpa en äggklocka, så att jag kan hålla koll på hur länge jag sitter vid datorn när jag kollar på Youtube.

Rufus Dekker

Ålder: 9 år

Familj: Pappa Mats Forslund och mamma Judith Dekker.

Gör: Går i Montessoriskolan, ritar serier och gör videor på Youtube.

Favoritserie: Kalle Anka

Tips till serietecknare: Tänk ut en bra idé först. Teckna med svart tusch, då blir det tydligt. Börja med åtta sidor, och tänk på att om du måste göra fler sidor så måste man lägga till fyra varje gång.

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino