Lina har skrivit avtal att hjälpa hårlösa

När håret ramlar av kan du få hjälp av Lina Khan. Förutom att hon brinner för hår, människor och möten, har hon avtal med regionen om att hjälpa alla som blivit hårlösa på grund av sjukdom, tillfälligt eller för evigt.

14 maj 2019 13:13

Lina Khan är frisören som tänkt till och drivit på för att alla patienter som tappar hår, ska få bra stöd och hjälp. Utprovning av peruker och mallar för att måla ögonbryn ingår i det avtal som hon tecknat med Region Gotland.

Det började när hennes vän blev sjuk och bad om hjälp med att prova ut en peruk. ”Jag vet inte ens hur jag får på mig den”, sa hon som hade tre olika att välja mellan.

– Min vän hade fantastiskt hår som gick ända ner till rumpan. Hon mötte mig utan hår, hade klippt av det själv och det var jättelite kvar. Jag var inte beredd på det, säger Lina.

Hon fick en tankeställare och funderade på fina och fula peruker, vad som passar på olika människor. Hur väljer man och vilken hjälp behöver man för att hitta rätt. Under de tre år hon var hemma med sina barn mognade beslutet att hon skulle hjälpa folk som tappat håret.

– Det här kommer jag att göra så bra, tänkte Lina och ringde regionen för att övertyga dem om att det inte fanns någon annan som brinner för det mer än hon.

Hon lyckades och har nu ett avtal som underlättar för de patienter som behöver prova ut peruker, fixa ögonbryn och ögonfransar eller bara köpa en bekväm mössa eller turban.

Alla människor som ofrivilligt tappar håret blir hänvisade till Lina Khans salong genom sjukvården. Anna Ahlström är en av kunderna och hon tog kontakt efter att hon påbörjat en cellgiftsbehandling.

– Jag ringde Lina och fick komma dagen efter, säger Anna.

Kunderna erbjuds tider när det inte är andra personer i salongen eftersom inte alla är bekväma med att ha publik när man provar peruker. För Anna var det inte några problem.

– Det var inget stort och jobbigt steg för mig att gå dit. Jag fick komma till en salong och bli lite bortskämd, bemöttes med omtänksamhet men inte som att jag var sjuk, säger hon som tycker att hon fick jättefin respons.

Anna visste att hon skulle tappa håret, så hon tog kontrollen över vad som skulle hända innan tussarna började lossna.

– Min make rakade av det och min son var också med, säger hon och berättar att det var ett sätt att avdramatisera behandlingen.

Peruken använder hon när hon vill vara lite extra fin. Idag har hon en svart mössa.

– Att få en peruk ser jag som ett hjälpmedel för att må lite bättre och det är en fin gest av regionen. Att bli hårlös är ju ingenting man har valt.

– Det kan tyckas ytligt med en peruk men håret är viktigt. Man tar för givet att man har hår och det går inte att föreställa sig att inte ha något.

Lina Khan kan glänsa med en gedigen meritlista. Högst på hennes lista står medlemskap i den internationella organisationen Intercoiffure Mondial där hon är invald, vilket är hedersamt. Hon har tävlat i svenska frisörlandslaget, är examinator och har en lång rad kurser bakom sig varav mycket gett henne kunskap om just peruker. Men för Lina handlar det mest om att möta och hjälpa människor, vilket ställer krav på både kunnande och social kompetens. Mitt i eländet, kan Lina skymta något positivt och hon försöker ta tillvara glädjen och sprida den.

– Vi har bara ett liv och det måste vi leva fullt ut. Inget är viktigare än att omge mig med människor och att få ta del av deras historia. Det är det finaste jag kan få, säger Lina Khan.

asa.sveds@gotlandsallehanda.se

0739252606

FAKTA OM HÅR

Vanligaste hårsjukdomen är alopecia areata, fläckvis håravfall.

Kemoterapi för cancerbehandling leder ofta till håravfall.

Antalet hårstrån minskar och håret blir tunnare med åren. Omkring 50 procent av alla män drabbas av håravfall före 50 års ålder och 15 procent av kvinnorna.

Hos kvinnor minskar hårvolymen generellt men hårfästet förblir intakt, medan hårfästen på män vanligen kryper bakåt.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
Åsa Sveds