LISTA Här är alla pristagare

En rad gotländska lantbrukare och personer som jobbar med de gröna och blå näringarna hyllas av Hushållningssällskapet. En av dem är den unge lammklipparen Viktor Larsson.

30 november 2017 07:30

Med van hand lägger Viktor omkull den stora baggen som först protesterar. Men efter bara dryga minuten ligger all ullen smidigt på golvet.

– Ska man hålla på varje dag måste man tycka att det här är roligt, men de påstår att det är ett av de hårdaste jobb som finns, säger Viktor Larsson och rätar på ryggen.

Hans egna 64 lamm är snabbt klippta. Sedan fortsätter Viktor med andra lammbönders över hela ön. Han jobbar heltid som bokningsansvarig i ett nav, bestående av två andra klippare.

– Det är Simon Ronström från Atlingbo och Sackarias Lindh från Alskog. Folk ringer mig så bokar jag jobb så att det finns åt oss alla tre, säger han.

Viktor trivs med att träffa andra lammbönder och åka runt i bil tillsammans med sin vallhund Ice. De båda delar fullständigt passionen för lamm.

– Jag tycker att det är himla behagliga djur att arbeta med, säger Viktor Larsson.

För tre år sedan blev han årets nybörjare i SM i fårklippning. Sedan har formkurvan gått helt åt rätt håll. En tredjeplats, en andraplats och så tidigare i höstas, äntligen överst på prispallen.

– Det hade jag drömt om i 15 år. Det var helt otroligt, säger han om känslan att få den efterlängtade guldmedaljen om halsen.

Den närmaste planen är att Viktor tillsammans med sin sambo Linnea ska ta över farmor och farfars gård ett par kilometer längre bort i Hogrän. Han tror på en framtid för öns lantbruk och är villig att satsa.

– Jag vill bygga ut till 200 tackor de närmaste två åren, säger Viktor Larsson och berättar att tanken är att de ska lamma för leverans till slakteriet lagom till påsk, då priset är som bäst.

Han tror att det finns utrymme även för andra att satsa, eftersom efterfrågan på gotländskt lamm är stor.

– Det är nog inga problem med rätt så många tusen lamm till, säger han.

På frågan om han trivs med livet kommer svaret blixtsnabbt.

– Annars hade jag inte hållit på! Jag brinner för lammproduktionen och det är lyx, säger han om kombinationen av egna djur och att genom klippningen få möjlighet att träffa andra lammbönder och snappa upp kluriga idéer och lösningar.

Under torsdagen utses Viktor Larsson till Årets unga lantbrukare på Gotland, i samband med Hushållningssällskapets årsmöte. Sedan laddar han för nästa års SM, som hålls på Lövsta under skördefestivalen.

– Nu är det på hemmaplan och jag får inte göra bort mig, säger han.

Här är alla som får pris

Årets Frö- och Oljeväxtodlare på Gotland 2017, Fröfonden

Catharina och Karl Olsson, Guldrupe Lantbruk AB. Köttdjursproduktion och växtodling bestående av 580 hektar.

Belöning för gjorda insatser för utveckling på Gotland, Mats Pettersson, Jörgen Olsson och Björn Dahlströms fond

Gunnar Bendelin, Östergarn. Var med och bildade Nygarn Utveckling AB. I nära samverkan med Region Gotland har flera projekt genomförts, som en avsaltningsanläggning för drickvatten och en ny avloppslösning med reningsverk.

Gotlands Södra Härads kreatursförsäkringsförenings pris

Linda och Krister Lagergren, Havdhem Rommunds. På gården bedrivs grisproduktion med 1 260 slaktsvinsplatser. Både Linda och Krister har ett stort djurintresse.

Stiftelsen Liljewalchska donationen, skogspriset

Olof Ahlby, Vänge Nickarve

Stiftelsen Liljewalchska donationen, ungdomspriset

Erik Berglund, Lokrume Lilla Haltarve

Belöning ur Gotlands Banks fond: Till årets landsbygdskvinna (södra Gotland)

Lisa Engsrone, Rone Änggårde. Stall Änggårde har en omfattande westernridning med turridningar, ridkurser och olika skräddarsydda upplägg för ridintresserade. På gården finns 30 bäddar.

Belöning ur Gotlands Banks fond: Till årets landsbygdskvinna (mellersta Gotland)

Helena Olsson, Källunge Burs. Driver Bärgården i Källunge tillsammans med sin man Stefan. Sedan starten 1993 med 0,5 tunnland jordgubbar, har de utökat arealen med också hallon, björnbär, potatis, bönor, zucchini, lök och julgranar. Helena har ansvaret för all sommaranställd personal på närmare 70 personer.

Belöning ur Gotlands Banks fond: Till årets landsbygdskvinna (norra Gotland)

Mariann Engström, Vallstena Slumre. Driver mjölkproduktion tillsammans med sin man Ulle. I dag är det 280 mjölkkor på gården som brukar 250 hektar åker.

Swedbanks belöning

Thomas Olofsson Molinder, Linde Duckarve. Lantbruket har utvecklats genom långsiktig planering med fokus på hög avkastning, god djuromsorg, hög kvalité och bra arbetsmiljö.

Henric Wimans minnesfond, Årets unga lantbrukare på Gotland

Viktor Larsson, Hogrän Stora Enbjänne. 2016 tog Victor över föräldragården. Tillsammans med sidoarrenden brukar Victor 70 hektar åker. På gården finns också 65 tackor för vårlammsproduktion.

Thomas Båtelssons vandringspris för god hästuppvisning

Wilma Jakobsson, Burs Västerlaus.

Arlas Foods hederspris för högst avkastande mjölkkobesättning på Gotland

Niclas Runesson och Björn Jaxelius, Sutarve Gård AB. På ett medelkoantal av 65,8 har medelavkastningen uppgått till 12 874 kilo ECM.

Gotlands Slagteris pris till framstående grisproducent på Gotland

Svante Runfeldt, Klinte Klintebys. Varje år produceras närmare 8 000 smågrisar. Svante ligger i topp på Gotland med 12,6 avvanda smågrisar per kull.

Belöning ur Fiskerinäringens fond

Tomas Lundgren, Visby. Från 1992 arbetat på Wisbygymnasiets Restaurangutbildning. Han har varit en förebild för sina elever och coachat dem till Nobelfester flera gånger både i kök och servering. Sedan 2013 har Tomas arbetat med att lansera den gotländska fiskburgaren och olika andra möjligheter att använda gotländska fiskarter såsom id, flundra och skarpsill.

Sture Mårtenssons vandringspris för bästa 3-åriga sto på Lojsta hed

Anna Jonsson, Bunge Hägur, för Dooris.

Svenska Russavels-föreningens ELIT-diplom för utmärkt förärvning

Pia Ahlquist, Fröjel. Mulde, för Sussan. Gerty Dahlbom Johnsson, Bunge Hägur, för Skoj. Hilding Norrby, Visby, för Juverina.

Svenska Russavels-föreningens diplom för framstående 3-årsston

Anna Jonsson, Bunge Hägur, för Dooris. Lisa Blomberg, Endre Hällbacken, för Ängstorpets Doris.

Så jobbar vi med nyheter