Manar till klädlöst Vårdopp

Gör en insats för havsmiljön och särskilt den i Östersjön. Delta i GA:s Vårdoppet men gör det helst utan badkläder och definitivt utan sådana i syntetmaterial som bidrar till den ökade plastföroreningen i haven, manar arrangörerna.

1 april 2019 08:17

I dag startar badsäsongen för många av öns mera gradokänsliga badare. GA:s traditionella Vårdoppet äger då rum vid Snäcks badplats klockan 17.30.

Samtidigt hörs alltfler signaler om att plastföroreningar i form av mikroplaster är ett starkt och snabbt ökande problem i världshaven. I Sverige har hittills västkusten varit värst drabbad men plasten ökar också i Östersjön och främst i östra delarna vid Baltikum.

Som ett bidrag för att minska graden förorenad mikroplast i Östersjön uppmanar därför arrangerande Gotlands Allehanda de presumtiva Vårdoppet-badarna: Deltag gärna men helst utan badkläder och definiivt utan sådana i syntetmaterial med plastdetaljer.

– Ett vanligt inslag i dagens badkläder är polyetentereftalater, säger Tmäks Lirpa, specialist på plastfibrer inom konstgjord textil och professor i sünteetiline plastorganismide (syntetiska plastorganismer) vid Tartu ülikool, (Tartu universitet) filialen i Pärnu, Estland.

– Det är ämnen som vid fortlöpande vattenkontakt snabbt fördelas i enormt små beståndsdelar som det tar millennier att bryta ner. De ska till varje pris undvikas i vatten. Själv använder jag aldrig några badkläder, försäkrar han, men medger att han ännu inte genomfört 2019 års första dopp.

Tmäks Lirpa ser också en annan positiv effekt av ett badklädeslöst dopp.

– Det blir ett sätt att motverka tidens snäva kroppsideal.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill