Många struntar i sotarnas säkerhet

Det finns regler för vilka säkerhetsanordningar som ska finnas när sotaren kommer på besök. Men många struntar i bestämmelserna.

Ett godkänt glidskydd som gör att stegen inte kan glida i sidled eller bakåt.

Ett godkänt glidskydd som gör att stegen inte kan glida i sidled eller bakåt.

Foto: Sofie Regnander

Taksäkerhet (GT)2017-08-21 06:01

Tommy Blomgren är skorstensfejartekniker på Gotland. Hans uppgift är att åka ut och göra brandskyddskontroller där han bland annat synar säkerheten på taken. Det som ofta brister är glidskydden. Antingen saknas de eller så är de felmonterade. Ett glidskydd ska förhindra att markstegen faller bakåt eller i sidled.

– Om du är lite händig kan du komma undan med 200 kronor om du monterar ett glidskydd själv. Behöver du hjälp kanske det går på 500 till 700 kronor. Det är ju inga pengar när det handlar om säkerhet, säger Tommy Blomgren.

2004 kom lagen om skydd mot olyckor. Då fick skorstensfejarteknikerna en möjlighet att förelägga personer som struntade i taksäkerheten.

– Tidigare kunde vi bara tjata, böna och be husägarna om större säkerhet på taken. Nu fungerar det ungefär som vid en bilbesiktning. Du får en första anmärkning om säkerheten inte är uppfylld. Om problemen inte är åtgärdade vid en andra kontroll så blir det ett föreläggande. Det kan handla om vite eller i värsta fall ett förbud att elda. Det finns några sådana fall på Gotland.

I år har var tredje hus som kontrollerats på Gotland fått en taksäkerhetsanmärkning. Tommy Blomgren tror att det i de flesta fallen handlar om slarv eller att anmärkningen eller påpekandet glöms bort mellan besöken.

– De vanligaste kommentarerna vi får när vi nämner att det finns brister i taksäkerheten är att: "Det är ju inte så högt", "Det är inte så brant" eller "Det har ju aldrig behövts förut", berättar Tommy Blomgren.

– Det kan man ju säga om säkerhetsbältet också... Det behövdes ju inte förr.

Men att jobba som sotare är riskfyllt. Tommy har själv ramlat ned från ett plåttak där det inte fanns någon takstege. Det var en morgon i oktober. Första takbestigningen gick bra, men när han skulle upp igen hade frosten lagt sig och han ramlade ned och bröt benet.

– Vi hade en incident för bara en vecka sedan. Då lossade takstegen och föll ned. Men det gick bra. För fem år sedan däremot råkade en av våra sotare ut för ett glidskydd som var fäst i hängrännan. När stegen gled vek sig hängrännan. Den killen sitter i rullstol i dag...

Tommy Blomgren tycker att det är allvarligt att det är så många brister på Gotland. Det är små brister, men många, säger han.

– Det är fritidshusen som i de flesta fallen har brister. Ägarna kanske inte är här så ofta och det är andra saker som prioriteras. Glidskydd och taksäkerhet blir en liten detalj. Men inte för oss som ska vara på taken.

Brandskyddskontroll

En skorstensfejartekniker kontrollerar eldstäder och skorstenar i sin hela längd. Kontrollen omfattar också tak och steganordningar.

Intervallerna mellan kontrollerna varierar mellan tre och sex år. Hus som värms upp med ved, pellets eller olja kontrolleras var tredje år. Bostäder med enbart trivseleldning eller fritidshus kontrolleras var sjätte år.

Källa: Brandförebyggarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om