Mångfaldsparad tvingas flytta på grund av nazister

Mångfaldsparaden som ska hållas under Almedalsveckan måste flyttas på grund av NMR. Polisen kan nämligen inte garantera deltagarnas säkerhet.

31 maj 2017 15:00

För en tid sedan stod det klart att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått polisens tillstånd att vara med under Almedalsveckan. Den 7 juli klockan 15.30 skulle årets upplaga av Mångfaldsparaden äga rum – men polisen har nu tvingat arrangörerna att antingen ändra plats eller tid. NMR har sin punkt klockan 16.00.

– Om vi inte ändrade tiden skulle vi vara tvungna att ändra sträckan. Vi vill ha en sträcka som är tillgänglig för alla som vill vara med. Nu har vi valt en sträcka som är plan och utan hinder, man ska kunna hoppa in och vara med i paraden när man vill, säger Eric Fugeläng, styrelseledamot i RFSL Gotland, som är med och arrangerar Mångfaldsparaden.

Nu har man efter kontakt med polisen fått ändra tiden. De som är med i paraden ska i stället samlas 14.00 och paraden inleds sedan en halvtimme senare.

– Jag är positiv till det samtal som jag har haft med polisen. Men att vi tvingas ändra tid för att polisen inte kan garantera vår säkerhet är ett tecken på hur viktig paraden är, säger Eric Fugeläng.

Känner du dig rädd för att delta i paraden nu?

– Jag skulle säga att som HBT-personer finns det alltid situationer som är riskabla, farliga eller där man känner sig utsatt. Personligen är jag också van vid det och finner mycket styrka i att vi tillsammans står upp mot de här krafterna. Den starkaste känslan är gemenskapen och kärleken som finns i paraden. Men det är allvarsamt att NMR finns på plats och därför extra viktigt att Mångfaldsparaden genomförs, säger Eric Fugeläng.

Towe Hägg, talesperson vid polisen, säger att Mångfaldsparadens ansökan ännu inte är beviljad. Men att de fått valet att antingen ändra sin tid eller plats för att ansökan ska kunna godkännas.

– Vi kollar på vad vi har för tillståndsgivna händelser som vi ska vara vid och det är något som vi gör under hela veckan. Under Almedalsveckan tittar vi alltid på vilka händelser som vi behöver bemanna, säger Towe Hägg.

Nu flyttas Mångfaldsparadens evenemang en timme. Kan ni garantera säkerheten för dem då?

– Polisen garanterar inte säkerheten, men vi arbetar för att förebygga så att de kan genomföra det som man beviljats tillstånd för. Det här ärendet är under beredning, men det är vår målsättning att de ska kunna genomföra det här, säger Towe Hägg.

 

FOTNOT: Tidigare stod det att Mångfaldsparaden skulle hållas 4 juli. Rätt datum är 7 juli.

Så jobbar vi med nyheter