MANIFESTATION Tänder facklor mot rasism

Efter den senaste tidens händelser och hätska diskussioner arrangerar nu Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet på Gotland, en manifestation mot rasism och sexism.

12 oktober 2016 14:48

Under två timmar på söndag eftermiddag pågår en manifestation med tända facklor, tal och musik.

– Vi vill visa att vi inte accepterar den förenklade beskrivningen av viljan att skydda svenska kvinnor från hot utifrån. Samtidigt vill vi stå upp för att vi inte accepterar våld mot kvinnor, oavsett vem det är. Manifestationen är för allas lika värde, säger Lisa Tunegård, FI Gotland.

Flera personer ska hålla tal under manifestationen, bland annat domprost Mats Hermansson och Saga Carlgren (V). Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård är också tillfrågad att delta men har ännu inte bestämt sig. Facklor kommer att tändas och det blir också musik men än så länge är det oklart vilka som ska stå för tonerna.

En text som arrangören har skrivit, ska läsas på flera olika språk; rumänska, dari, somaliska, persiska, arabiska och kurdiska.

Manifestationen arrangeras av Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet på Gotland, men uppges vara fri från partipolitik och Tomas Petterson, FI Gotland, berättar att man inte kommer att bjuda in de andra politiska partierna. Det ifrågasätts på deras Facebook-sida och i Mats Petterssons blogg på Helagotland.se.

LÄS MER: "Nu missar vänstern öppet mål"

Tomas Petterson svarar att det finns svårigheter att med kort varsel dra ihop fler arrangörer och att det finns risk för att till exempel asylsökande inte skulle komma dit då.

– De kommer aldrig vara med så länge Moderaterna och Socialdemokraterna står för den politik de gör, säger han och understryker att det inte ska finnas några FI-loggor eller vänsterröda fanor kopplat till manifestiationen.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Manifestation

Dag: Söndag 16 oktober.

Tid: 16:00-18:00.

Plats: Östercentrum.

Arrangör: Feministiskt Initiativ Gotland och Vänsterpartiet Gotland.

Så jobbar vi med nyheter