Manifestationen: "Vi har nära kontakt med polisen"

På söndag arrangerar partierna Fi och V en manifestation mot sexism och rasism. Trots kritik om att fler partier borde stå bakom fortsätter arrangörerna som det var tänkt från början. Landshövdingen har valt att tacka nej till att delta.

14 oktober 2016 11:52

– Vi kommer att genomföra det som det var tänkt från början men vi fortsätter att vara tydliga med att alla är välkomna, säger Saga Carlgren,Vänsterpartiet.

LÄS MER: Tänder facklor mot rasism

Arrangörerna bakom söndagens manifestation, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, har fått ta emot mycket kritik för att de inte bjöd in fler partier att stå bakom evenemanget. När diskussionerna var som hetast gick Svenska kyrkan ut och erbjöd att de skulle ta över polistillståndet och arrangörsskapet. Men så blir det inte.

– Vi valde att inte gå vidare med det, mest av praktiska skäl. Vi har redan gått ut med programmet, säger Carlgren.

Landshövding Cecilia SchelinSeidegård blev tillfrågad om att tala men hon har nu bestämt sig för att tacka nej. Hon kommer inte ens att vara på plats.

– Tyvärr har det landat i att det bedöms vara en partipolitisk manifestation och då ska inte landshövdingen delta i en sådan. Ursprungligen var diskussionen att det skulle vara en bredare arrangörsskara. Det är ett väldigt uppskruvat läge nu och då gäller det att inte skruva mer, säger landshövdingen till Helagotland.se.

På grund av det allvarliga läget och den senaste tidens hot och trakasserier finns en oro över vad som kommer att hända i samband med söndagens manifestation.

LÄS MER: Flera personer utsätts för hatstorm

LÄS MER: Flera brottsmisstankar inför oroligheterna

– Jag vill inte kommentera om det finns några hotbilder. Men vi håller oss ordentligt informerade, sade Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen, på torsdagen.

Saga Carlgren säger att de som arrangörer har nära kontakt med polisen för att försäkra sig om att de som kommer till manifestationen ska känna sig trygga.

LÄS MER: Polisen rustar för manifestation och torgmöte

– Polisen säger att de kan garantera evenemangets säkerhet.

Hittills har ett hundratal anmält att de ska delta.

All kritik de senaste dagarna har påverkat arrangörerna.

– Det är olyckligt att det blev så här, att så mycket fokus hamnat på arrangörsskapet och inte på sakfrågan, säger Saga Carlgren.

Tillsammans med Tomas Pettersson, talesperson för Fi, har hon författat en insändare om arrangemanget där de inbjuder fler partier till liknande manifestationer framöver:

"För manifestationen på söndag står V och Fi som arrangörer men budskapet måste föras fram på många olika sätt och med många olika avsändare. Vi accepterar inte våld och sexuella övergrepp och vi accepterar inte rasism. Kampen måste fortsätta och nästa gång vill vi göra det tillsammans med alla demokratiska partier på Gotland som vill stå upp mot sexism och mot rasism. Vi hoppas ni vill vara med."

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg