EU-migranterna tillbaka i tältläger

Sedan en tid har EU-migranter bott i en barack på Visborgsområdet, men i slutet av veckan måste de flytta ut igen.

22 juni 2015 19:10

Ett 20-tal EU-migranter bor just nu i lägret på Visborgsområdet, som Röda Korset hyr av regionen sedan 15 juni. Enligt överenskommelsen får EU-migranterna använda faciliteterna i barackerna, men inte bo i husen av säkerhetsskäl.

Sedan de boende blivit hotade och skrämda av personer utifrån låstes baracken upp och migranterna flyttade in.

– De måste flytta ut någon gång i slutet av veckan, då är det tillbaka till tältförläggning igen, säger Göran Wahlqvist, Röda Korset.

Röda Korset har köpt in fem stycken fyramannatält och kommer att köpa in fler om det behövs.

– Någon kan ju välja att sova i bilen istället, men det ska finnas tält för dem som vill.

Röda Korset har köpt in fem fyramannatält och kommer att köpa in fler om det behövs.

Så länge det är tillräckligt varmt kan de bo i tältlägret. Vad som händer därefter vet inte Göran Wahlqvist, men förhandlingar kommer att inledas inom kort.

Regionstyrelsen beviljade i torsdags 210 00 kronor i stöd till Röda Korsets projekt Sommarnatt. Det kommer räcka resten av året och bekosta stöd till EU-migranterna samt förlängd anställning för projektsamordnaren Annamaria Bauer.

– Vi kan inte bära det här ensamma och jag hoppas på ett fortsatt samarbete med Statsmissionen, Svenska kyrkan och Rädda Barnen, säger Göran Wahlqvist.

Sammanlagt befinner sig ett 50-tal EU-migranter på Gotland just nu, men många har ordnat arbete och bostad på annat håll, enligt Göran Wahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin