Miljömässig toppklass på nya skolhuset

Fokus har legat på luft, ljus och den moderna elevens behov. Samt på miljön – det nya Sävehuset blir troligen öns blott andra guldklassade miljöbyggnad.

De gamla trapphusen finns kvar.

De gamla trapphusen finns kvar.

Foto:

SÄVEHUSET (GT)2016-03-29 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Rivandet och ombyggnationen av det som ofta kallats F-huset har engagerat gotlänningarna sedan lång tid tillbaka. Många av oss har gått där och många av oss har också klagat på luften och den dåliga miljön.

2011 togs beslutet att riva – efter bland annat en elevstrejk – och för ganska exakt ett år sedan delade regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) själv ut det första släggslaget.

Efter rivningsarbetet sattes ett 4 000 kvadratmeter stort väderskydd upp, som ibland kallats Sveriges största tält.

– Det börjar bli allt vanligare att bygga under tak på det sättet, för att inte få in fukt i huset, förklarar Thomas Johansson på byggföretaget Nybergs.

”Tältet” är nu borttaget och Sävehuset visar upp en ny fasad med nya ytterväggar och tak. Bland annat märks de nya burspråken på ena långsidan, med mörk träpanel mot ljusare väggar.

– De finns väl av två skäl: Det blir en trevligare fasad och mer ljusinsläpp, säger Thomas Johansson.

På insidan kommer det nya taket med ett flertal takfönster och så kallade lanterninor att göra stor skillnad ljusmässigt; även studierum utan sidfönster ska kunna belysas med solljus.

En annan nyhet är entrén med foajé strax utanför aulan. Själva aulan har blåsts ur invändigt, fått en högre scen och en generell uppfräschning.

– Tekniken är bättre, det är sprinklers i taket och nödutgångarna är omgjorda, berättar Thomas Johansson.

Överhuvudtaget handlar ombyggnationen av en av öns största byggnader till stor del om uppdatering. Många material var för gamla och nya tekniska lösningar behövdes.

Inte minst ventilationsmässigt, med tanke på luftkvalitén och genomströmningen. Nio nya aggregat, som ersatt de fyra tidigare, ska även kunna återvinna mer värme.

– Det är en uppdatering till dagens krav och till den moderna elevens förväntningar, sammanfattar Nybergs vd Per Stephani.

Miljön har också stått i fokus under hela projektet. På Gotland har endast Coop-huset i östra Visby hittills blivit klassat som ”miljöbyggnad guld” – men Sävehuset ligger bra till för att bli nummer två. Och nummer ett bland öns skolor.

– Vi har fått ett positivt förhandsbesked där, säger Torbjörn Ihse, chef för teknikförvaltningens projektavdelning.

För att nå guldnivån måste en byggnad bland annat hålla en viss energianvändning och ha en tillräckligt bra inomhusmiljö.

– Och så måste man inventera vissa typer av farliga ämnen, berättar Carl-Fredrik Fridén på Sweden green building council, som delar ut guldstämpeln i fråga.

KLASSNING

Sweden green building council, SGBC, är en medlemsorganisation för hållbart samhällsbyggande.

SGBC jobbar med certifieringssystemet ”Miljöbyggnad”, som baseras på svenska regler och svensk byggpraxis.

”Miljöbyggnad” ger ett kvitto på viktiga kvaliteter vad gäller energi, inomhusmiljö och material. Systemet kan användas för nyproducerade och befintliga byggnader oavsett storlek.

En byggnad kan uppnå betyget brons, silver eller guld.

Källa: Sgbc.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!