Ministern om granskningen av Gotlandsbolaget

Dålig konkurrens med få anbudsgivare sätter Trafikverket i en dålig förhandlingsposition. Inför nästa upphandling av gotlandstrafiken vill infrastrukturminister Anna Johansson utreda statligt ägda färjor.

GA 31 maj.

GA 31 maj.

Foto:

Färjetrafiken (GA)2017-06-02 06:03

GA har i en rad artiklar granskat gotlandstrafiken, Destination Gotland och moderbolaget Rederi AB Gotland. Koncernen redovisade för 2016 en vinst på över 400 miljoner kronor, varav drygt 140 miljoner kom från färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet. Med anledning av det har vi ställt en rad frågor till infrastrukturminister Anna Johansson.

Borde färjetrafiken ha ett vinsttak, så som föreslås för vård, skola och omsorg?

– Principen är viktig, att de skattepengar vi avsätter ska göra så stor nytta som möjligt för medborgarna. Men jag vill ändå inte jämföra färjetrafiken med vård och omsorg, säger Anna Johansson.

Det nya avtalet mellan Trafikverket och Destination Gotland innebär att staten i år betalar mer än 100 miljoner kronor mer än 2016. Trots att staten de kommande tio åren ska betala nära fem miljarder kronor till Destination Gotland har Anna Johansson inga synpunkter på storleken.

– Det är upp till Trafikverket att göra den bedömningen. Det är Trafikverket har satt upp kriterierna och skrivit avtalet, säger hon men tillägger att det är rimligt att staten ändå betalar mer i det nya avtalet eftersom man lagt över en större del av riskerna på rederiet.

Anna Johansson påpekar dock samtidigt att Trafikverket haft en dålig förhandlingsposition, när det bara fanns ett giltigt anbud i den senaste upphandlingen.

– Vi gör upphandlingar för att få konkurrens och därmed ökade möjligheter att få högre kvalitet till ett bättre pris. Om konkurrensen är dålig och upphandlaren bara har ett alternativ så är det inget bra utgångsläge, säger hon.

Anna Johansson tycker att Trafikverket inför nästa upphandling bör utreda möjligheten att ha statligt ägda färjor.

– Det alternativet kom upp i förra upphandlingen också, men tyvärr för sent. Nu har Trafikverket gott om tid. Jag ser inga hinder för statligt ägda färjor, kan de ge fler avgångar och lägre priser bör vi absolut titta på det, säger Anna Johansson.

GA har i sin granskning försökt klargöra vad Destination Gotlands ospecificerade kostnader på nära en miljard består av.

Borde inte Trafikverket få information om kostnaderna?

– Så här ser det ut i de flesta avtal. Vi har gjort en beställning, och viktigast är att se till att vi får det vi betalar för, säger Anna Johansson.

I onsdags beskrev GA hur tilläggsavgifter kan göra att priset för gotlänningarnas biljetter kan överstiga maxpriset. Att få biljetten ombokningsbar innebär ett påslag på 20 procent.

Många har reagerat på det, även Anna Johansson:

– Det borde kanske Trafikverket titta på. Kanske har man förbisett något där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!