Missade DG i statistiken – sjöfarten släpper ut mer än inrikesflyget

Sjöfarten mellan de svenska hamnarna släpper ut betydligt mer än vad som tidigare varit känt. Enligt en ny rapport från SMHI släpper inrikes sjöfart ut mer än inrikesflyget.

Svensk sjöfart släpper ut mer utsläpp än vad som tidigare varit känt, vilket SVT var först med att rapportera om.

Svensk sjöfart släpper ut mer utsläpp än vad som tidigare varit känt, vilket SVT var först med att rapportera om.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

NY BERÄKNING2019-05-06 17:35

SMHI har släppt en ny rapport om hur mycket svensk sjöfart släpper ut, vilket SVT var först med att rapportera om. De senaste siffrorna som finns från 2016 visar att utsläppen från inrikes sjöfart var 342 000 ton koldioxidekvivalenter (gaser som bidrar till växthuseffekten). Siffrorna kommer från Naturvårdsverket som har ansvaret för Sveriges officiella statistik när det gäller utsläpp.

SMHI har nu genom gps-data spårat alla fartyg som går mellan olika hamnar i Sverige. Utifrån en avancerad modell, som kallas Shipair, har de tagit fram hur mycket fartygsbränsle som varje fartyg gör av med. Arbetet med den nya beräkningsmetoden har skett i ett samarbete mellan SMHI, Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

– Vi ser ungefär dubbelt så höga bränsleförbrukningar från inrikes sjöfarten jämfört med vad vi tidigare trott, och därmed också dubbelt så höga utsläpp, säger Fredrik Windmark, luftmiljöexpert på SMHI, till SVT.

Myndigheterna har tidigare uppskattat utsläppen från sjöfarten genom att räkna på mängden olja som har sålts. Då har man bland annat missat färjor som går till och från Gotland under sommarmånaderna – det står för en stor del av utsläppen.

Enligt den nya beräkningsmetoden har utsläppen uppgått till 662 000 ton – varav den kommersiella trafiken stod för 488 800 ton och återstående del kommer från fritidsbåtar. Enligt Naturvårdsverkets siffror stod inrikesflyget 2016 för 554 000 ton.

Mellan 2017 och 2018 ökade Destination Gotlands utsläpp av C02 från 149 210 ton till 156 382 ton. Av samtliga fartyg som körde mellan svenska hamnar stod M/S Visby, M/S Gotland och HSC Gotlandia II för de största koldioxidutsläppen under perioden, enligt SVT.

– Det är ju det här som är den stora utmaningen för all transportverksamhet. Man måste skapa en ökad kapacitet samtidigt som man minskar utsläppen. Att vi det här året har haft en ökning hänger samman med att vi har kört fler turer, säger Christer Bruzelius, vd på Destination Gotland, till SVT.

Destination Gotland har bland annat satsat på den nya färjan M/S Visborg för att minska utsläppen. Den nya färjan körs med LNG-bränsle, flytande naturgas.

– Miljöfrågan är väldigt viktig för oss. Vi har ett långsiktigt arbete som har pågått under många år och nu jobbar vi med nästa generations fartyg som vi nu tar i drift, säger Christer Bruzelius till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om