Missade informera om asbest i skola

Under den pågående renoveringen av Norrbackaskolan har en toalett asbestsanerats under skoltid – utan att vare sig skolans personal eller föräldrar till eleverna fått information om detta.

14 februari 2018 06:30

Renoveringen av Norrbackaskolan är inne på andra året. Samtliga ytskikt – golv, väggar och tak, ska göras om. I samband med detta har en toalett på avdelningen Doppingen asbestsanerats, eftersom det kan finnas asbest i fogarna mellan kakel och klinker. Men rektorn Henrik Hammarskjöld fick kännedom om asbestsaneringen först på måndagseftermiddagen, när den redan var igång.

– Det har skett en miss med att informera, men jag har gått ut med info i dag (läs tisdag) till alla föräldrar på Schoolsoft, säger han.

Asbestsaneringen pågår liksom övrig renovering samtidigt som barnen går i skolan.

– Vi flyttar runt eleverna i huset och löser det med befintliga lokaler, så i ena änden av Doppingen finns det elever i ett klassrum, säger Henrik Hammarskjöld.

Enligt honom följer skolan de säkerhetsföreskrifter som finns och saneringen utförs av ett företag med licens för detta.

Under tisdagen hörde dock oroliga föräldrar av sig till rektorn.

– Ja, några stycken har hört av sig. De är oroliga så klart, men jag är lika mån om deras barn som de och hade aldrig utsatt barnen för något som är farligt, säger Henrik Hammarskjöld.

Conny Pettersson, ansvarig för det planerade underhållet inom Region Gotland, tar på sig ansvaret för informationsmissen.

– Jag har inte informerat rektorn. Jag har i min tur inte fått reda på det av vår entreprenör.

Enligt Conny Pettersson är det inte säkert att det är asbest.

– Men vi hanterar det som asbest. När det är kakel och klinker från vissa årtal kan det vara asbest och därför sanerar vi bort det och tar samtidigt prover.

Borde asbestsaneringen ha gjorts utanför skoltid?

– Nej, absolut inte. De förseglar allting, stänger av ventilationen och sätter in fläktar som ger ett undertryck. De ställer det sedan i säckar som är märkta och trippelförslutna, innan de körs till deponi och grävs ned märkta, säger Conny Pettersson, som menar att det inte är möjligt att förlägga all renovering till skolloven.

Det finns inga krav på att en skola måste hållas stängd i samband med asbestsanering. I en artikel i Göteborgsposten i samband med asbestsanering vid Franska skolan där, sa dock Anders Foss på Arbetsmiljöverket att "vi rekommenderar att man gör det på icke skoltid, det kan man ta som en klar rekommendation".

Asbest

Asbest är ett giftigt ämne som på grund av sina egenskaper, länge använts i en rad byggmaterial.

Asbest är förbjudet i Sverige sedan 1982.

Vid bearbetning/rivning av asbest frigörs lätta och tunna fibrer, som stannar länge i luften, och som vid inandning kan orsaka allvarliga lungsjukdomar som cancer.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa