– Jag vaknar fortfarande klockan fyra, mjölkklockan sitter kvar i kroppen!
Det säger Öjabon Karin Karlén som tillsammans med sin sambo Markus Jakobsson driver Strands gård i Öja. I månadsskiftet maj/juni lät de sina 180 mjölkkor gå i sin för att i stället låta betäcka dem med köttrastjurar. Att gå från mjölk- till ren köttproduktion innebär att en mångårig era på gården nu har tagit slut.
Anledningen till valet var dels priset på svenskt kött, som för närvarande är relativt bra. Men dels även för att Karin och Markus ställdes inför en valsituation när hennes tidigare kompanjon valde att dra sig ur.
– Verksamheten delades upp vilket innebar mindre mark och inga ungdjursplatser för mig. På grund av det låga mjölkpriset finns inget utrymme för investeringar, så vi var tvungna att tänka till, säger Karin Karlén.
De skärskådade mark och byggnader för att hitta den mest optimala lösningen, utan investeringskrav.
– Vi visste bara att vi ville ha djur, det är ett måste för oss, säger hon och Markus fyller i:
– Att bara odla markerna räcker jordarna inte till för, och vi skulle heller inte ha råd att låta byggnaderna stå tomma.
Alla gårdens kor är nu därför dikor som tillsammans med sina kalvar betar strandängar och alvarmark runtom i socknen. I december kompletterade de djurbesättningen med får, allt för stå stadigare på jorden om köttpriset skulle vända. Men även om det nya livet som köttbonde inte är lika bundet som under mjölkens tid, saknar de tiden med mjölken:
– Jag har mjölkat varje dag i tio års tid och känner att det finns en stor trygghet i de fasta mjölkningstiderna. Jag är rädd att bli för slapp, att börja skjuta upp saker. Även korna saknade rutinerna i början och ville gå in samma tider som de alltid hade gjort. Nu har de vant sig, säger Karin.
Fram till omläggningen i juni hade den stora gården fyra anställda:
– Det kan jag sakna, det är roligt och socialt att vara flera på gården. Dessutom är det roligt att kunna erbjuda arbetstillfällen. Mjölkproduktion är visserligen arbetsintensivt, men man kan erbjuda arbetstillfällen när ekonomin tillåter, säger Karin.
Huruvida valet var rätt vet de ännu inte:
– Mjölkpriset kommer att gå upp, och köttpriset kommer gå ner, tveklöst. Men med både lamm och nöt är vi inte lika känsliga för det.