Att tala i telefon samtidigt som man kör har sina tydliga nackdelar. Har man inte handsfree blir det krångligt när man ska blinka eller växla. Och koncentrationen är kanske inte på topp om någon framför plötsligt tvärbromsar eller om ett barn springer ut i gatan. Ännu värre är det om man skickar sms under bilkörning.
– Men ser ofta personer som sitter med mobilen mot ratten och kombinerar körningen med att svara på sms, säger polisen Tobias Engström som är specialiserad inom trafikområdet.
Enligt lagen kan polisen gripa in om mobilanvändandet inverkar menligt på körningen. Det har hänt vid endast ett tillfälle på Gotland sedan lagen trädde i kraft 2013.
Förra året fick 76 förare i Sverige påföljd efter att ha brutit mot mobilparagrafen.
Problemet är osäkerheten i bedömningen, menar Tobias Engström.
– Det är svårbedömt vad som är menligt.
Tobias Engström väntar på fler domar så att det till slut utvecklas en praxis kring hur man ska tänka. Med tillräckligt omfattande underlag kan riksåklagaren också besluta om att införa ordningsbot så att polisen, direkt på plats, kan bötfälla trafikanter som inte följer lagen.
Det som oroar Tobias Engström är inget han har siffror på. Men känslan är att mobiltelefonen allt oftare är en komponent i trafikolyckor.
– Det är en större stress bland trafikanter överhuvud taget, och jag tror att telefonerna bidrar till det, säger han.
Hur gör du själv? Pratar du i mobilen när du kör bil?
– Jag försöker undvika det men det händer givetvis att jag svarar. Men då försöker jag svänga in till någon bussficka eller så och fortsätta samtalet där, säger Tobias Enström.
Regeringen beslutade i våras att Transportstyrelsen ska utvärdera lagen om telefonanvändning under körning och föreslå förbättringar. Arbetet ska vara klart våren 2017.