Kimberley Törnström och Dennis Söderström bor i en av Gotlandshems tvårummare i Bogen 1. I november började de misstänka att de mörka fläckarna i badrummet kunde vara svartmögel. Men parets farhågor togs inte på allvar av Gotlandshems representant, tycker Kimberley.
– Kvartersvärden sa efter en snabb blick att: nej, det där är inget svartmögel. Det där kan ni få bort med gul såpa och genom att ha fönstret öppet när ni duschar.
Men efter en tid blev fläckarna fler – och i början av januari upptäcktes en större angrepp på ett fönster i parets sovrum. Bovärden kontaktades omedelbart och kom för att undersöka fönstret som var täckt av mögel (se lilla bilden).
Men det skulle dröja två veckor tills en felanmälan upprättades hos Gotlandshem. Enligt Kimberley ville bovärden förvissa sig om att det handlade om svartmögel. Under tiden var det hon och sambon Dennis som fick skrubba rent sovrumsfönstret.
– Man hade kunnat ta dit någon direkt, för att konstatera om det var svartmögel eller inte. Särskilt som vi påtalat detta nästan två månader tidigare.
Sedan i höstas har Kimberley, som med en kronisk sjukdom i bagaget har svagare motståndskraft och ofta är sjuk, fått allt större problem med hosta och andningssvårighete, främst på natten. För en tid sen konstaterade läkare att hon har akut bronkit, även kallad luftrörskatarr.
– Det dröjde ett bra tag innan jag kopplade besvären till lägenheten. Det var först när Dennis, som annars är frisk som en nötkärna, fick sina problem som vi började misstänka att det var på grund av den dåliga luften.
– När jag jobbat en hel dag eller varit härifrån en längre tid så mår jag så mycket bättre, konstaterar Dennis.
Förutom hälsoproblemen har parets sociala liv påverkats.
– Det är ingen av våra vänner som vill komma hit längre, säger Dennis.
De senaste dagarna har de känt att de inte kan bo kvar så mycket längre.
– Jag har sagt att om de inte gör något åt detta nu så kommer vi inte kunna bo kvar. Då får de ordna med ett nytt boende.
Så sent som i förra veckan kontaktade Dennis regionens miljö- och hälsoskydd – och Gotlands Tidningar. Paret är övertygade om att detta satte fart på Gotlandshems insatser, som uteblivit trots att en arbetsorder lagts i början av februari.
Arild Kleven, marknadschef på Gotlandshem, säger att den här typen av ärenden bör hanteras skyndsamt. Och när han tittat närmare på Kimberleys och Dennis fall så konstaterar han att Gotlandshem kunde ha agerat snabbare.
– Jag vet dock inte vad som ligger bakom detta, säger Arild Kleven.
Han försäkrar samtidigt att samtliga ärenden som kommer in innan april månad kommer att avslutas av Gotlandshem.
– Det är ingen som kommer att falla mellan stolarna bara för att nya ägare tar över Bogen 1 om några veckor, säger han.
Åtgärderna handlar om målning av de angripna områdena i lägenheten, och enligt Arild Kleven finns en kontroll av ventilationssystemet inplanerad.
Kimberley och Dennis nöjer sig inte med att få lister och karmar övermålade. Deras hopp står nu till miljöskyddsinpektören som inom kort ska kontakta Gotlandshem och undersöka om andra åtgärder behövs.
– Jag tror inte att det bara är vi som har problem, kanske är det här till hjälp för andra, att vi berättar. Jag tycker inte att Gotlandshem tar hand om sina lägenheter, inte de här i alla fall, säger Kimberley.