Flertalet europeiska premiärministrar har uttryckt oro över byggandet Nord Stream 2, som ska komplettera den första gasledningen som lades ner i Östersjön 2010. Nord Stream 2 ses av ministrarna som verktyg för den ryska staten att spela ut olika EU-länder mot varandra. Det handlar också om rädslan för att bli beroende av rysk energi.
Under torsdagens Sverigebesök gav även USA:s vicepresident Joe Biden sin syn på situationen, till statsminister Stefan Löfven (S).
– Inget land ska kunna använda energikällor som påtryckningsmedel och ett utökat beroende av rysk gas kan leda till ökad destabilisering av Ukraina. Ur vårt perspektiv ser vi Nord Stream 2 som en riktigt dålig deal för Europa. Europa behöver en mängd olika gaskällor, kungjorde han.
Men Gotlands regionstyrelses ordförande Björn Jansson (S) lägger ingen större vikt vid vicepresidentens uttalande.
– Jag tycker inte att USA ska lägga sig i hur Sverige beslutar kring Nord Stream 2, säger han och står fast vid sin tidigare inställning:
– Det är staten som har ansvar för om ledningen ska läggas eller ej. Här på Gotland diskuterar vi uthyrningen av Slite hamn. Och som jag har sagt tidigare handlar det här om ett företag som vill göra det här på kommersiell basis, då kan man inte blanda in vilket land företaget kommer ifrån. Det är rent affärsmässigt, säger Björn Jansson.
Men moderaten Simon Härenstam (M) är av en annan åsikt.
– Det är beklagligt att Björn Jansson säger att "USA inte ska lägga sig i hur Sverige beslutar". Det är antingen naivt eller okunnigt. Moderaterna har gemensamt för hela landet gått ut med kritik mot Nord Stream 2. Dels för att Nord Stream-konsortiet kommer ha tillgång till strategiskt viktiga svenska hamnar under byggfasen. Och dels för att säkerhetszonen kring bygget kan påverka det svenska försvarets möjligheter att agera och öva. Det handlar också om att ökad rysk kontroll över energitillförseln till EU kan bli ett säkerhetspolitiskt vapen. Men det här är en säkerhetspolitisk fråga och det är nu upp till Sveriges regering och Stefan Löfven att besluta om detta, säger han.
Simon Härenstam menar också att det är viktigt att Nord Stream 2-frågan inte blir en ekonomisk kamp mellan de svenska städerna.
– Samtliga städer med lämpliga hamnalternativ måste säga nej för att det ska bli nej. Om vi på Gotland säger nej och Karlskrona säger ja, då har vi ju inte påverkat läget alls med mer än att vi har gått miste om 50 miljoner kronor. Vi får se hur det utvecklas. Nästa steg i frågan är att ämnet ska upp för diskussion i regionfullmäktigegruppen i december, säger Simon Härenstam.