Museet vägrade lämna ut Karl XII:s dna-prov

Livrustkammaren vägrade att lämna ut dna-prov från Karl XII:s handskar. Därmed kunde ingen jämförelse ske med blodet på det plagg som Visbybon Svante Ståhl menar tillhört kungen.

15 mars 2019 11:00

Skjortan med skotthålet var i gårdagskvällens sändning med i ”Antikrundan” för tredje gången, ett rekord i sammahanget. Dessutom ett exempel på att man från de medverkande experternas sida bedömt möjligheten att plagget verkligen tillhört Karl XII som fullt rimlig.

– Vi får in alltmer kläder till vår vintageexpert och det tycker vi är roligt. Men årets stora klädföljetong har annars varit Karl XII:s blodiga skjorta. Är det hans dna på tyget, det får vi veta om en stund, introducerade programledaren Anne Lundberg kvällens inslag.

Förra omgången besöktes textilexperten Margareta Nockert. Hon menade att plagget inte är en skjorta eller en schal utan ett barberarförkläde med ursprung i Turkiet och att det mycket väl kunde vara från 1700-talet. Hon ansåg också att färgningen kan vara blod.

Det skulle i så fall ha använts som bandage av kungen, menade Margareta Nockert medan Svante Ståhl anser att Karl XII bar det när han skottskadades.

I gårdagens program handlade det om att göra den spännande och definitivt utslagsgivande dna-jämförelsen. Svante Ståhl hade därför klippt av en kvadratcentimeter från den blodfläckade delen. Den hade sedan överlämnats till Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet.

Marie Allen, professor i rättsmedicin, redogjorde för hur analysen skulle gå till.

– Vi plockar fram rent dna från blodfläcken som klipps ner. Sen gör vi en slutlig analys och tar fram en dna-profil.

Sen måste denna jämföras med något. Och Karl XII:s dna-profil har man faktiskt tillgång till sedan tidigare. Den är tagen från krigarkungens blodfläckiga kraghandskar som förvaras på Livrustkammaren i Stockholm.

Men Marie Allen konstaterade att den analysen är gjord för så länge sedan (2002) att man skulle behöva en ny profil för ett säkert resultat. Den gamla profilen är begränsad och tekniken har utvecklats sen den gjordes.

Från programmet hade man därför kontaktat Livrustkammaren och begärt att få ta ett nytt prov från handskarna. Men det blev en matt upplösning. Anne Lundberg kunde nämligen meddela:

– Livrustkammaren säger nej. En ny provtagning där blod återigen skulle skrapas av handsken skulle riskera föremålets fortbestånd.

Inget nytt dna-prov således och därmed ingen säker utsago om blodet på plagget härrör från Karl XII som då burit det i samband med att han sköts (men överlevde) vid Stralsund 1715.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa