Bo Björkman gick med i SSU i en politiserad tid; Vietnam-krig och militärkuppen i Chile i tidigt 1970-tal var händelser som tände hans politiska låga hemma i Norrköping.
– Jag drevs tidigt av ett rättvisepatos, säger han
Sedan dess har han varit Socialdemokraterna trogen. Till Gotland flyttade han år 2000, samma år som Hilda Frick föddes.
Hilda blev politiskt intresserad redan under mellanstadieåren och i högstadiet hade hon en bra lärare i samhällskunskap, vilken fick henne att flyga.
På hösten 2016 gick hon med i Sveriedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna och gör nu sin första mandatperiod i fullmäktige för SD.
– Ser man något man vill förändra går det inte bara att sitta och klaga, jag vill vara med och påverka, säger hon.
Okej, nu till frågan: vilken betydelse har ålder och erfarenhet inom politiken?
Hilda: Oavsett hur mycket jag läser kan det så klart aldrig ersätta den erfarenhet man får att ha levt länge. Samtidigt tror jag att yngre folk har lättare att relatera till andra unga, där tror jag att jag kan ha en fördel där.
Bo: Om jag går till mig själv är jag oerhört intresserad av vad du lever för liv. Vi har en ung kille i vår fullmäktigegrupp nu, Jonathan Carlsson, jag lyssnar oerhört mycket på honom. Och du har säkert äldre släktingar du du lära dig av. Det gäller att vara receptiv och ta till sig så mycket som möjligt av andras erfarenheter.
Är det så, Bosse? Känner du att försöker lära av de yngre?
Bo: Absolut. Det är viktigt att inte tro att jag vet allt bara för att jag varit med länge. Ta bara det nya medielandskapet, jag har till exempel svårt att hänga med när det pratas om datorer och sociala medier.
Hilda: Precis, där har vi som är yngre en helt annan erfarenhet och kunskap.
Vad vet du idag, Bosse, som du inte visste när du var 18?
Bo: Jag visste just ingenting, kvarteret i Norrköping, Haga, var min värld. Att kunna resa till Thailand gick inte ens att drömma om. Nu har världen krympt enormt, vi tillhör nästan inte länder längre utan, vad säger man, tribes. Man umgås på nätet med folk över hela jorden som har samma specialintresse, det är fantatsiskt.
Hilda: Ja, väldigt häftigt. Jag har mycket av mina kontakter just via sociala medier, det hjälper mig att nå ut.
Om du får samma fråga fram i tiden, Hilda?
Hilda: Jag tror att ju äldre man blir så skrattar man åt hur man var förr, jag kommer säkert att le lite åt den 18-åring jag är nu. Kanske tänka att jag var naiv, jag vet inte. Så tycker jag inte nu, jag har gått in i politiken för att påverka samhället på det sätt jag tycker är bäst.
Vilka fördelar i det politiska arbetet har du genom din ålder, tror du?
Hilda: Att jag, som jag sa, är van att använda sociala medier, att jag kan nå ungdomar. Där jag gör mest skillnad är kanske inte i fullmäktige utan när jag pratar politik med ungdomar i skolorna.
Bo: Ja, min traditionella arena har alltid varit det personliga mötet, nu har Facebook slagit ut traditionella media som nyhetsförmedlare läste jag. Där ser jag en risk, det finns många som lägger ut konstiga saker, vilket gör att man ska vara väldigt restriktiv med vad man delar och gillar.
Hilda: Ja, helt klart måste man vara vaksam så man kan stå bakom det man delar.
Socialdemokraterna bildades 1889, SD bildades 1988, en skillnad på 100 år. Har själva partiernas ålder någon betydelse, som ni ser det?
Bo: Ja, på sätt och vis. För oss i de gamla partierna, om man uttrycker det så, innebär det att vi inte fullt ut lyckats nå människor med vår politik. Därför har det dykt upp alla möjliga småpartier, som Planskilda korsningspartiet i Österåker och Västerledspartiet i Göteborg. Det är en kritik mot oss etablerade partier att vi inte suger upp det som är viktigt bland väljarna.
Hilda: Jag ser SD som i högsta grad etablerat, det är ingen nykomling längre, partiet är 30 år, har medlemmar i olika åldrar och med olika bakgrund.
Skulle du vilja vara 75 år, Hilda?
Hilda: Ja, någon gång, inte nu. Jag har massor av saker att se fram mot i livet.
Och du, då, Bosse, rent hypotetiskt, skulle du vilja vara 18?
Bo: Nej, jag vet inte. Det var lättare att vara ung förr, världen var mindre, man slutade skolan, fick ett jobb. Du, Hilda, och dina kompisar har det betydligt tuffare än vi hade.
Så till den där första frågan igen, vilken betydelse har ålder och erfarenhet?
Hilda: Det skulle inte gå att ha ett fullmäktige med bara 18-åringar, inte med bara 65-åringar heller. Det är blandningen som är det viktiga.
Bo: Ser jag till mitt eget beteende var jag mer kategorisk i yngre år, nu har jag större respekt för andra åsikter. Och viktigt att ha med sig in i politiken är att det aldrig är fullmäktige som fattar ett beslut, det är människor i fullmäktige som gör. Alla har ett ansvar, tillsammans.