Nazistiska NMR har fått polisens tillstånd

Nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har fått ansökan om att hyra mark under Almedalsveckan beviljat av Polisen. "Folk har både skrivit och ringt", säger Anders Rådbjer vid Polisen.

27 april 2017 11:10

Polisen har beviljat NMR tillstånd för användande av allmän plats. Region Gotland har i egenskap av markägare fått yttra sig till polisen, men har inte haft något att invända mot att partiet får hyra mark.

– Regionen har vetorätt. Säger de nej till att hyra ut marken, då avslår vi, säger Anders Rådbjer, polisens kontaktperson för frågor kring ordningslagen och tillstånd under Almedalsveckan.

Regionen har tidigare förklarat att det inte finns något lagligt stöd för att säga nej till att hyra ut marken, oavsett hur man ser på att NMR deltar i Almedalsveckan.

LÄS ÄVEN: Därför kan regionen inte stoppa nazisterna

Polisen har också beviljat tillstånd för allmän sammankomst, vilket innebär att partiet får hålla tal på talarplats en timme varje eftermiddag.

– När det gäller allmän sammankomst har regionen inget att säga till om, säger Anders Rådbjer.

Almedalsveckan har den senaste tiden fått en stor mängd protestmejl från allmänheten. Även Polisen har fått en del respons.

LÄS MER: Protesterna växer mot nazister på Almedalsveckan

– Det är folk som hört av sig, de har både skrivit och ringt. De får överklaga i laglig ordning. Folk får tycka vad de vill, vi har yttrandefrihet i Sverige, men vi måste också hålla oss till lagen, säger Anders Rådbjer.

Han tycker inte att det är särskilt mycket folk som hört av sig och det har inte varit några hotfulla inslag.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa