När Jennie Wallström fick reda på att hennes nioåriga son hade kunnat köpa energidryck på Hemmakväll i Visby blev hon både förvånad och upprörd. Till skillnad från många andra butiker så har Hemmakväll ingen åldersgräns när det gäller köp av energidrycker.
– Jag hade ingen aning om att det var så. Jag trodde i min naivitet att alla affärer hade åldersgräns, säger Jennie Wallström.
Många av Hemmakvälls kunder är barn då butiken säljer läsk och godis.
– De är en stor butikskedja som i stor del riktar sig till barn då tycker jag att det minsta man kan förvänta sig är att de följer handelns rekommendationer, säger Jennie Wallström.
Enligt Livsmedelsverket kan energidrycker vara skadliga om man dricker för mycket av dem. De innehåller koffein och vid överkonsumtion kan man drabbas av koffeinförgiftning.
Är energidrycker farliga för barn?
– Det är såklart en fråga om dos och om vilken vikt man har, säger Lukas Linné på Livsmedelsverket.
På eget initiativ har handeln gått ut med rekommendationer till butiker om att inte sälja energidrycker till barn under 15 år men det finns ingen lag som förbjuder det. Flera butiker i Visby följer rekommendationerna och vissa har även infört en högre åldersgräns på energidrycker.
– Vi har 18-årsgräns för att vi tycker att barn och unga inte ska dricka det. Vi ska vara stenhårda på att kräva legitimation, säger Josefin Hejdenberg på Ica Atterdags i Visby.
Även butikerna Coop Öster, Coop i Slite och Lännakiosken som Helagotland.se har kontaktat har åldersgräns på 15 år när det gäller köp av energidrycker.
– Vi följer handelns rekommendation att man inte ska sälja till barn under 15 år. Jag läste att man kanske ska ändra till 18 år och blir det så då följer vi det, säger Anna-Lotta Ekstedt på Ekstedts kiosk HB som kallas för Lännakiosken.
Varje dag möts hon av ungdomar som kommer för att köpa energidrycker.
– Vi säljer otroligt mycket, jag säljer nog 40-50 energidrycker om dagen och det är företrädelsevis till unga. Vi har även jättemånga barn under 15 år som försöker köpa men som inte får det, de känner sig väl lite stora om de står med en energidryck i handen, säger hon.
Att det som förälder kan vara svårt att hindra sina barn från att köpa energidrycker har Jennie Wallström fått erfara.
– Föräldrar har alltid det största ansvaret absolut, men hur mycket kan jag göra? Jag kan förbjuda, förklara och motivera varför jag tycker att det är olämpligt att dricka energidrycker, mycket mer kan jag inte göra, jag kan inte låsa in mitt barn. Innan det blir en ny lag om förbud att sälja energidrycker till barn så måste vi vuxna kunna hjälpas åt att göra det svårt för barnen att få i sig dem, säger hon.
Helagotland.se har försök nå Hemmakväll för en kommentar.