Nioåring kunde köpa energidryck – mamman rasar

Jennie Wallströms inlägg på Facebook om att hennes nioåriga son kunnat köpa energidryck på Hemmakväll i Visby har skapat en hätsk debatt. Nu vill hon att fler vuxna ska ta ansvar för att minska barns konsumtion av energidrycker.

Foto: Maria Ekman

kritiserad dryck2017-09-12 11:22

När Jennie Wallström fick reda på att hennes nioåriga son hade kunnat köpa energidryck på Hemmakväll i Visby blev hon både förvånad och upprörd. Till skillnad från många andra butiker så har Hemmakväll ingen åldersgräns när det gäller köp av energidrycker.

– Jag hade ingen aning om att det var så. Jag trodde i min naivitet att alla affärer hade åldersgräns, säger Jennie Wallström.

Många av Hemmakvälls kunder är barn då butiken säljer läsk och godis.

– De är en stor butikskedja som i stor del riktar sig till barn då tycker jag att det minsta man kan förvänta sig är att de följer handelns rekommendationer, säger Jennie Wallström.

Enligt Livsmedelsverket kan energidrycker vara skadliga om man dricker för mycket av dem. De innehåller koffein och vid överkonsumtion kan man drabbas av koffeinförgiftning.

Är energidrycker farliga för barn?

– Det är såklart en fråga om dos och om vilken vikt man har, säger Lukas Linné på Livsmedelsverket.

På eget initiativ har handeln gått ut med rekommendationer till butiker om att inte sälja energidrycker till barn under 15 år men det finns ingen lag som förbjuder det. Flera butiker i Visby följer rekommendationerna och vissa har även infört en högre åldersgräns på energidrycker.

– Vi har 18-årsgräns för att vi tycker att barn och unga inte ska dricka det. Vi ska vara stenhårda på att kräva legitimation, säger Josefin Hejdenberg på Ica Atterdags i Visby.

Även butikerna Coop Öster, Coop i Slite och Lännakiosken som Helagotland.se har kontaktat har åldersgräns på 15 år när det gäller köp av energidrycker.

– Vi följer handelns rekommendation att man inte ska sälja till barn under 15 år. Jag läste att man kanske ska ändra till 18 år och blir det så då följer vi det, säger Anna-Lotta Ekstedt på Ekstedts kiosk HB som kallas för Lännakiosken.

Varje dag möts hon av ungdomar som kommer för att köpa energidrycker.

– Vi säljer otroligt mycket, jag säljer nog 40-50 energidrycker om dagen och det är företrädelsevis till unga. Vi har även jättemånga barn under 15 år som försöker köpa men som inte får det, de känner sig väl lite stora om de står med en energidryck i handen, säger hon.

Att det som förälder kan vara svårt att hindra sina barn från att köpa energidrycker har Jennie Wallström fått erfara.

– Föräldrar har alltid det största ansvaret absolut, men hur mycket kan jag göra? Jag kan förbjuda, förklara och motivera varför jag tycker att det är olämpligt att dricka energidrycker, mycket mer kan jag inte göra, jag kan inte låsa in mitt barn. Innan det blir en ny lag om förbud att sälja energidrycker till barn så måste vi vuxna kunna hjälpas åt att göra det svårt för barnen att få i sig dem, säger hon.

Helagotland.se har försök nå Hemmakväll för en kommentar.

Frågor och svar om energidrycker

Vad är energidrycker?

Energidrycker är söta läskedrycker som oftast innehåller koffein, glukuronolakton, taurin och B-vitaminer.

Är energidrycker farligt?

Om energidrycker är farliga beror på. Om man dricker dem i måttliga mängder är de inte farliga. Det visar många undersökningar.

De flesta energidrycker innehåller relativt mycket koffein, ofta finns lika mycket koffein i en burk som i en kopp kaffe, men det finns drycker som innehåller mycket mer koffein. Dricker man mycket av dem kan man riskera att uppleva mycket obehagliga koffeineffekter.

Men dricker man energidrycker samtidigt med alkohol, kan koffeinet i dryckerna göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.

För de som på grund av sjukdom måste äta en kost där mängden protein är begränsad är det vara viktigt att veta att energidrycker innehåller en relativt stor mängd av en aminosyra, taurin.

Hur påverkar din vikt effekten?

Barn och tonåringar får oftast fler negativa effekter av koffein än vuxna, till exempel hjärtklappning och huvudvärk. Det beror på att de oftast väger mindre och därför reagerar på mindre mängder koffein. Många vuxna dricker dessutom kaffe regelbundet vilket gör att de kan reagera mindre på vissa av koffeinets effekter än barn och unga.

Hur påverkar koffein?

Koffein kan ge ökad vakenhet och mental aktivitet men gör inte att vi får lättare att lära oss saker. Koffein stimulerar andning och hjärtverksamhet.

Om man får i sig för mycket koffein kan man drabbas av sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel och hjärtklappning. Stora mängder koffein kan också ge illamående, kräkningar och diarré. Olika människor reagerar olika på koffein.

En burk energidryck på 250 milliliter som innehåller 320 milligram koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl. Men det finns energidrycker som innehåller mer koffein. En del har olika fruktsmaker och liknar vanlig läsk men innehåller lika mycket koffein som två koppar kaffe per burk.

Det är individuellt hur man reagerar på koffein, och hur mycket man kan få i sig utan att uppleva negativa symfom. För en del individer finns risk att råka ut för en lätt eller medelsvår koffeinförgiftning genom att dricka mycket energidryck.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!