Nordiska försvarsministrar på plats på Gotland

Under tisdagen landade försvarsministrar från flera nordiska länder på Gotland för ett viktigt möte om bland annat kriskonsultation.

9 april 2019 15:30

Politiker från både Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland var på plats i Visby för att bland annat diskutera ett avtal om försörjningstrygghet i krissituationer.

– Det här är ett väldigt viktigt möte, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Mötet är en del av försvarssamarbetet Nordefco, där Sverige är ordförande 2019.

Man kommer under tisdagen och onsdagen diskutera flera punkter inom samarbetets vision 2025.

– Det handlar om Nordefco som organisation där vi kan vara ett organ för kriskonsultationer mellan länderna i den händelse att det händer någonting i det försvarsrelaterade området.

Förutom visionen ska ministrarna diskutera fram ett avtal om bland annat försörjningsstöd, länderna emellan.

– Vi ska teckna ett avtal som handlar om hur vi ska stödja varandra när det gäller materiel, produktion och tjänster om det är så att något land skulle begära det i en krissituation.

Enligt Peter Hultqvist är mötet inte bara viktigt för Sveriges del, utan även Gotland har en väsentlig del i försvarsdiskussionerna.

– Gotland är ju en del av helheten, och i och med att Gotland har ett så centralt läge i Östersjön så påverkar det som händer här på Gotland både Finland, Baltikum och det svenska fastlandet, och därigenom både Norge och Danmark. I och med att vi har ett förändrat säkerhetsläge så har vi tagit beslutet att bygga ett nytt regemente på Gotland. Jag ser det som ett bra första steg men jag ser också att vi måste göra mer här på Gotland.

Resultatet av mötet ska presenteras under onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter
David Skoog