Nu läggs fiberkabel under gatstenarna

Sten för sten arbetar sig fibergrävarna fram i innerstan. 600 fastighetsägare väntar på att anslutas till nätet som byggs.

1 juni 1916 13:42

För tillfället pågår arbete utanför Österport i riktning mot den anslutningspunkt i Östercentrum som blir navet för hela innerstans fiberuppkoppling.

– Det var besvärligt att ta sig genom Österport. Där ligger redan kablar för el och telefoni, ledningar för vatten och avlopp och fjärrvärme. Vi är sist och då blir det trångt, säger initiativtagaren Benkt Linnander.

Flera företag räknade på vad det skulle kosta att bygga ett fibernät i innerstaden. Benkt Linnander var den enda som trodde det var ekonomiskt genomförbart. En anslutningsavgift på knappt 20 000 kronor ska räcka.

– Vi nådde ganska snabbt den anslutningsgrad som krävdes. Hittills har vi 1 100 beställningar i 600 fastigheter. Det är mer än vi räknat med, säger han.

Nästan alla gator i innerstan är stenlagda. Att få ner fibern är ett pussel som Benkt Linnander hittat specialutbildad arbetskraft till. Ett företag i Litauen är kontrakterat.

– Vi har dragit fiber i många gamla städer i Litauen. Där har vi lyft gatsten på samma sätt som vi gör här, berättar Tomas Juodziakynas.

En detaljstudie av arbetet visar att varje sten som lyfts läggs tillbaka på exakt samma plats. Efteråt syns inte att gatan för en stund sedan var uppgrävd.

– De är vana stensättare och vi har fått regionens förtroende att sköta arbetet själva, berättar Benkt Linnander.

Som det flesta fiberprojekt försenades starten. Arbetet kom igång först förra veckan och på gatorna får man bara hålla på till 13 juni.

– Det är en hektisk tid nu. Vi försöker hinna med så mycket som möjligt. I sommar kan vi arbeta med installationer inne i husen och förbereda för fortsatt dragning. I slutet av augusti fortsätter vi på gatorna igen, berättar Benkt Linnander.

Några oplanerade stopp har det redan blivit. I gatan utanför Borgen upptäcktes oväntat en mur som krävde arkeologisk dokumentation, och utanför Österport tog det stopp vid en bergknalle som låg ytligt under gatstenen.

Först ut i utbyggnaden är kvarteren innanför Österport som sträcker sig mot Södertorg. De första fastigheterna ska vara uppkopplade inom några veckor.

– Jag räknar med att vi klarar hela innerstaden i år, säger Benkt Linnander.

Fiber i innerstan innebär extra utmaningar. Alla byggnadsminnesmärkta hus måste ha dispens för att dra in ledningen.

– Det har dragits in el, vatten och mycket annat tidigare utan att man varit särskilt noga med att ta hänsyn till byggnadernas kulturvärden. Den här gången gör vi det ordentligt, säger Cecilia Boman som hjälper de fastighetsägare som måste lämna in en dispensansökan till länsstyrelsen.

Utbyggnaden

Utbyggnaden sker i etapper. Innerstaden är delats in i sju zoner.

Projektering, försäljning och byggnation görs av Fiberx Sweden AB, ett bolag i Havdhem som ägs av Benkt Linnander.

Nätet byggs för att klara hastigheter på 4 Gbit/sek.

Det som byggs är ett öppet nät där fastighetsägaren själv väljer operatör. Förutom bredband finns paketlösningar med tv och telefon. Bland de operatörer som kan väljas finns till exempel Viasat, Telia, Comhem, Bredbandsbolaget, Boxer och Bahnhof.

Fakta: Visby stadsnät

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino