I december 2018 beviljades försvarsmakten ett miljötillstånd som innebar bland annat ett nära fördubblat antal skjutdygn och ett tredubblat antal skott med finkalibriga vapen på Tofta skjutfält jämfört med tidigare miljötillstånd. Tillståndet har överklagats både av grannar, Region Gotland och av försvarsmakten själv.
LÄS MER: Regionen överklagar försvarets tillstånd
Trots att miljötillståndet ligger hos miljödepartementet för att lyftas till beslut av regeringen tar Försvarsmakten tillståndet i bruk och börjar skjuta skarpt även på den södra delen av Tofta skjutfält, där man tidigare bara skjutit med lösa skott.
– Vi behöver det här tillståndet för att lösa det uppdrag vi har, att utbilda de stridsförband som vi har, och även om processen är överklagad kan vi ta det nya tillståndet i bruk, och det är det vi gör nu, säger Hans Håkansson, Stabschef på P18.
I och med att man nu kommer skjuta skarpt även på den södra delen av fältet kan det innebära högre buller för boende söder om skjutfältet.
– De som bor kring fältet och framför allt de som rör sig på fältet behöver ha klart för sig att även södra delen tas i anspråk för skjutning. I övrigt kommer det inte var så stor skillnad. Det skulle kunna vara så att de som bos söder om fältet upplever att bullret flyttar närmare, säger Hans Håkansson.
Skjutningar ska dock inte innebära någon ökad risk för kringboende vid den södra delen, åtminstone om man håller sig utanför avspärrningarna.
– Det gör det absolut inte. Men för de människor som kanske tagit sig in illegalt på fältet och tror att det är ofarligt på södra delen. Det är det inte.