Forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har tillsammans med entomologer kunnat konstatera att stickmyggor, av samma art som den som bekämpats i nedre Dalälven, nu även finns på norra Gotland.
– Det är första gången som myggan konstaterats på Gotland, säger Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Den så kallade vårsvämmyggan lägger sina ägg i marken i områden som drabbas av regelbundna översvämningar. Äggen kläcks när vattnet stiger och vattentemperaturen är minst åtta grader. Under en regnig sommar kan flera generationer myggor kläckas. Äggen kan överleva i flera år.
– De kan flyga i stora mängder fem till tio kilometer från kläckningsplatsen. Myggorna är inte farliga men då de blir många kan de vara väldigt besvärande, säger Anders Lindström, myggexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt, i pressmeddelandet.
Länsstyrelsen har nu bett SVA om hjälp med att göra en inventering för att ta reda på hur stor populationen på Gotland är. Under tisdagen kommer därför fem myggfällor att sättas upp kring Fardume träsk, Bästeträsk och Hau träsk på norra Gotland.
– Genom att mäta antalet fångade myggor kan vi beräkna hur stor förekomsten är, det är först när vi vet hur stor populationen är som vi kan ta ställning till vilka eventuella åtgärder som ska vidtas. Det troliga är att myggan funnits på Gotland under en längre tid utan att ställa till problem, säger Anders Lindström.
Exakt hur myggan tagit sig till Gotland är också oklart.
– Det vi sett är att vårsvämmyggan på senare tid spridit sig över landet. Vi vet inte orsaken, men klimatförändringarna är en tänkbar orsak, säger Anders Lindström.
För att skydda sig mot vårsvämmyggen är det bra att klä sig i heltäckande kläder och använda myggmedel eller myggfällor. Den som upplevt omfattande problem med stora mängder mygg kan rapportera förekomsten till länsstyrelsen.
– Myggsäsongen börjar lida mot sitt slut så vi är även intresserade av att få in uppgifter från i somras, säger Anna-Lena Fritz.