Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), socialförvaltningen (SOF) samt utbildnings- och arbetslivsförvaltningen ingår i samarbetet.
Utbildningsinsatsen inleds redan under måndagen den 27 april. Utbildningen blev verklighet efter att lärarna Tina M Larsson, Tobias Forsberg och Carina Iveby hörde av sig till de ansvariga inom vården och omsorgen.
– Det var Carina som framförde idéen om att vi solidariskt kunde hjälpa HSF och SOF. Vi har tiden och då kändes det dumt att inte ställa upp. Nu handlar det om att snabbt få in folk, så att den professionella vården orkar hålla ut. Det är de som sliter mest just nu, säger Tobias Forsberg, vård- och omsorgslärare på Wisbygymnasiet.
Totalt har HSF i nuläget 50 platser, SOF 50 platser och privata aktörer 50 platser på snabbutbildningen. Men det kan komma att bli ännu fler som utbildas längre fram. Utbildningen har utformats enligt rekommendationerna från Socialstyrelsen och inspiration har även hämtats från Sofiahemmets utbildning för SAS-personal som permitterats.
Det är en intensiv utbildning som kommer att äga rum under två dagar och främst med hjälp av olika föreläsningar.
– Vi håller parallellt på att kolla vilka roller som de här personerna kan bistå i och samtidigt utvecklas utbildningen, säger Karin Hanaeus, kvalitetschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Vad kan det vara för sysslor som personerna kan bidra med?
– Det kan handla om att förflytta patienterna, dela ut mat och göra enklare vårdbiträdesarbeten, säger Karin Hanaeus.
Magnus Björk, enhetschef för resursteamet på socialförvaltningen, fyller i:
– Alla människor som nu får större kunskap kommer att hjälpa oss framåt. Det är första gången som vi och HSF tillsammans går fram med en gemensam utbildning ihop med gymnasie- och arbetslivsförvaltningen. Det här är unikt och rent ut sagt skithäftigt det som vi gör nu, säger Magnus Björk.
De personerna som i ett första skede utbildas från SOF och HSF är nyrekryterade personer som ska jobba i samband med coronakrisen och under sommaren. I ett senare skede kan befintlig personal komma att få gå utbildningen och förhoppningen är att utbildningen framöver kan bli permanent - även efter coronakrisen.
– Vi kommer att hålla utbildningen i mindre grupper på 10-12 personer. Vi vill att de i allra högsta grad ska vara sjukdomsfria när de är klara, säger Magnus Björk.