Ny plan för hus på vid gamla kulturskolan

Gamla kulturskolan i Visby innerstad byggs till med flera nya hus. Så ser skissen som arkitekturstudenten Hugo Barcelona Bergenwall tagit fram.

16 november 2018 17:03

Som barn gick han över parkeringen för att komma till och från sina pianolektioner. Nu har han återvänt till platsen och ritat ett förslag på hur den skulle kunna göras om, Hugo Barcelona Bergenwall har en idé om hur den skulle kunna bli en levande innergård.

– Jag tycker om att återvända till platser som man har en koppling till. I dag är det gotlands Kulturum som har hand om lokalerna, olika kreativa företag använder dem i dag, säger Hugo Barcelona Bergenwall.

De byggnader han ritat i sitt examensarbete är av traditionell gotländsk stil, men med moderna inslag.

– Det är en modern tolkning av bulhuset. Jag har använt mig av en äldre konstruktion, men med moderna material som glas och betong, samt lite udda inslag som större takhöjd.

Inom arkitekturen finns en debatt om det är rätt att bygga nya hus i gammal stil.

– Man kallar det historiserande, eller pastisch. Arkitekturupproret står lite för den typen av hus (Facebookgruppen Arkitekturupproret - Det finns alternativ till fyrkantiga lådor). Men det är inte sånt jag jobbat med.

I ritningen ingår en träverkstad, en keramikverkstad och en scenbyggnad. Kulturum har gett uttryck för att de skulle vilja se dem byggda, men därifrån till uppförande är det en lång väg.

– Hände det så skulle jag bli sjukt glad, avslutar Hugo Barcelona Bergenwall.

Så jobbar vi med nyheter