Ny upptäckt i Lummelunda: "Det är sensationellt"

För första gången på över 20 år har dykare hittat en ny grottgång i Lummelunda. Det handlar om två nya salar och en sträcka på minst 60 meter. ”Det här är sensationellt”.

Upptäckarna av den nya grottgången.

Upptäckarna av den nya grottgången.

Foto: Nils Stahle

Genombrott för grottforskare (GA)2019-06-28 10:00

Varje år under vecka 26 besöker Sveriges Speleologiförbund, som forskar på grottor, Lummelundagrottan. De skickar in dyklag för att undersöka om det finns mer grotta att upptäcka. De dyker i alla möjliga riktningar och tar sig vidare in i de förgreningar som finns i grottan, men i 21 års tid har det varit förgäves. I fredags gav det äntligen utdelning.

– De har varit och dykt i dag och har hittat en ny öppning med flera nya salar. Det är riktigt häftigt, säger Helena Ericson, driftansvarig för Lummelundagrottan.

Turistgrottan är 400 meter, och där den slutar vidtar det som Lummelundagrottan kallar ”grottäventyret” som tar med besökaren omkring 1 kilometer in i grottan. Där börjar grottan förgrenar sig i olika riktningar. Några går österut och några norrut. Den nyfunna delen rör sig i nordostlig riktning. Tidigare uppgifter har visat att grottan är 4,5 kilometer. Nu har dykarna hittat åtminstone 60 meter tidigare outforskad grotta. En av grottforskarna, Stefan Barth, har dykt i grottan varje sommar i tio år utan några framsteg och började nästan känna sig uppgiven innan genombrottet.

– Det här är sensationellt. Vi har inte brutit ny mark på 21 år. Det slår alla förväntningar vi haft, säger Stefan Barth.

Det nya fyndet består av en 60 meter lång gång som går både under och ovan vatten, och på sträckan finns två grottsalar som är torrlagda.

Stefan Barth hans tre kollegor har nyss kommit upp i ljuset och värmen från dagens pionjärexpedition i den nya gången, iförda torrdräkter och dykarutrustning. Vissa sträckor har varit helt under vatten och andra varit mycket besvärliga att ta sig igenom. På vägen till den nya gången har de bland annat passerat ett område känt som "Helvetet". Först i ledet, och därmed först med att beträda den nyfunna delen, var Stina Gabrielsson. Hon har efter den slitsamma expeditionen fortfarande inte kunnat ta in vad som hänt.

– Jag är mest lite kall. Det är 6-7 grader i vattnet, säger Stina Gabrielsson.

Årets grottutforskning är avslutad, men nästa år ska dykarna ta vid där de avslutade senast. Då ska de också utnyttja ett nytt borrhål där de kan kommunicera med omvärlden och få ner dykartuber och förnödenheter. Redan nu kan grottforskarna konstatera att de sannolikt kommer att hitta ännu mer ny grotta, eftersom de ännu inte nått slutet på den nya gången. Stina Gabrielsson:

– Planeringen börjar redan nu, och det känns väldigt taggat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om