Nya planer för Kallisområdet

Om några år kan området kring Kallis ha utvecklats rejält. Sällskapet DBW kan stå för en del av kostnaden.

10 mars 1916 10:51

Sedan hösten 2015 har representanter från Region Gotland, DBW och NT Management diskuterat utvecklingen av området kring Kallis i Visby hamn. Redan 2013 kom DBW in med en skrivelse om markanvisning för att bygga ett nytt kallbadhus med bastu i hamnen. Men planerna blev inte verklighet och nu har parterna träffats vid flera tillfällen för att diskuterat ihop sig kring en gemensam lösning.

– En samordning kändes naturlig för att föra ihop dem och dra åt samma håll, säger Anders Lindholm, exploateringsstrateg vid Region Gotland, som bland annat träffat Sven Landahl, DBW, och Tobbe Larsson, ägare av NT Management, som driver Wisby Strand och Kallis.

DBW har tidigare skissat på hur ett nytt kallbadhus skulle kunna komma att se ut. Men nu kommer parterna att börja om från början.

– När vi kommer till läget att vi ska börja rita, då sätter vi oss med blankt papper, säger Sven Landahl.

Anders Lindholm säger att det kommer att ta tid att utreda frågan. Men han hoppas att det kan bli något politiskt beslut under året.

– Under utredningstiden är det här ingenting som vi behöver gå upp till politiken med. Men regionråden är informerade om processen, säger Anders Lindholm.

Hur tänker du kring processen?

– Vi ska nu diskutera kring kostnaden för själva investeringen och hur driftdelen ska kunna se ut. Sedan vet vi inte om det behövs en ny detaljplan eller inte. Vi tittar också på om det ska vara något gemensamt eller två skiljda anläggningar. säger Anders Lindholm.

DBW hoppas att en ny anläggning kan stå klar någon gång under 2018. Planen var tidigare att ett nytt kallbadhus skulle ha stått klart till sällskapets 200-årsjubileum i fjol.

– Det behövs stöd av en restaurang eller annan verksamhet till ett nytt kallbadhus. Vi skulle vilja ha det färdigt till 2018. Men regionen är tydlig med att det inte finns några pengar. Men vi har inte avsikt att regionen ska betala någonting heller, DBW är inte fattiga, säger Sven Landahl.

Anders Lindholm är dock tveksam till att projektet kan bli verklighet redan under 2018.

– Det kan krävas en detaljplan. Sedan är det ett område som ligger nära vattnet och i Visbys närhet, så det kan bli en del åsikter om det här.

Tobbe Larsson, ägare av NT Management, vill uttala sig mer kring planerna för "Kallisområdet".

– Jag vill prata mer när vi har något konkret att visa upp.

Redan 2012 fanns planer på att utveckla Kallis med en pool och lounge. Men där har planerna inte blivit verklighet.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid